609 pressefolk drept på jobb de 15 siste årene

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av de siste 15 årene har 609 pressefolk blitt drept på jobb. 45 av disse har jobbet som fotografer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tekst:
Artikkelen er levert av Fotopia.no og skrevet av Eli Lund. Les hele artikkelen hos Fotopia.no.

Av Eli Lund, Fotopia.

1994 var det desidert verste året, med totalt 66 drepte pressefolk. Ellers ligger tallene stort sett på mellom 20 og 60 per år.

Siden 1992 har Committee to Protect Journalists (CPJ) registrert alle drap som har skjedd i forbindelse med pressefolk på jobb. CPJs statistikk inkluderer kun dødsfall der hvor fotografen har vært i tjeneste. En bilulykke med fatalt utfall på vei til et hotell vil for eksempel ikke regnes med i statistikken.

I løpet av de siste 15 årene har 609 pressefolk blitt drept på jobb. 45 av disse har jobbet som fotografer. 1994 var det desidert verste året, med totalt 66 drepte pressefolk. Ellers ligger tallene stort sett på mellom 20 og 60 per år.

Det er flest journalister som blir drept. 291 journalister har mistet livet på jobb siden 1992, og 93 prosent av disse var menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

72 prosent av drapene er brutale mord. Nest øverst på statistikken finner vi dødsfall som følge av å ha befunnet seg midt i en skuddlinje - hele 17,6 prosent. 26,7 prosent av drapene er politisk motivert, mens kriminelle grupper står for 12 prosent av drapene. Militærgrupper står for 6,8 prosent av drapene, mens mafiaen er skyldig i 1,1 prosent.

44 prosent av pressefolket som var å jobb dekket krig da de ble drept. 34,5 prosent dekket politiske uroligheter og 5,4 prosent var på sport- eller kulturarrangementer.

Det desidert farligste landet å dra på oppdrag til er ikke overraskende Irak. 93 pressefolk er drept i Irak siden 1992. I Algerie har 60 blitt drept, i Russland 44 og i Colombia 39.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skutt i folkehav

Den svenske prisbelønte fotografen og journalisten Martin Adler (47) ble skutt i Somalia i fjor sommer. Han befant seg i hovedstaden Mogadishu og skulle dekke en demonstrasjon i regi av Islamic Courts Union. Martin våget seg ut i folkehavet med kamera, og opplevde opptøyene på kloss hold. Kollegaene hans befant seg på et tryggere og bevoktet sted noen meter unna. En journalist fra AP ble derifra vitne til at en bevæpnet mann skjøt Adler bakfra og forsvant umiddelbart inn i folkehavet. Gjerningsmannen ble aldri identifisert.
Martin Adler jobbet freelance for flere aviser, men leverte hovedsakelig stoff til britiske Channel 4 News og svenske Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drept og dumpet

I Bagdad, Irak, ble Safa Isama'il Enad (31) skutt i fjor høst. Han befant seg i en fotobutikk da to bevæpnede menn stormet inn og ville vite hans navn. Umiddelbart etter at Enad hadde sagt hva han het, fikk han en kule i brystet. Gjerningsmennene dro med seg kroppen hans i bilen og dumpet den utenfor byen. Ingen er foreløpig pågrepet i denne saken.
Dette er bare to eksempler på alt for mange tragiske historier. CPJ jobber aktivt med å bedre forhold for ytringsfrihet verden over. De er aktive i 120 land og kommer stadig med advarsler for hvor man bør utøve ekstra aktsomhet når man er på jobb.
Dessverre er det kun et fåtall av drapene som blir oppklart. Listen over ubekreftede drap er altfor lang. Listene over forsvunne pressefolk og journalister og fotografer som sitter i fengsel i fremmede land like så.