Meny

Puma – «Isolationism» (Bolage / Musikkoperatørene)

Skikkelig Puma-musikk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debutplata til norske Puma er ikke akkurat McMusic Peiskos.

Om du aldri har forsøkt det tidligere; glem «Anthology Of American Folk Music», Chuck Berry, Bob Dylan, Keith Richards eller hva det enn er som har gjort deg til den lytteren du er. Legg din gamle musikalske referanseramme vekk i 55 minutter. Om du ikke gjør det vil ikke Puma passe for deg, slik skomerket med samme navn aldri passet meg i hine år - samme hvor mye jeg måtte beundre den største fotballspilleren da, Paul Gascoigne.

Klarer du dette, vil du merke at Puma gjør noe med måten du lytter og tenker musikk: De bryter ned konvensjonelle regler og lager sine egne, for å bruke en velkjent floskel innen beskrivelser av musikk som dette. Som oftest skjer det der og da (plata er spilt inn live i studio over to dager). Det vi hører på «Isolationism» er mennesker som snakker med hverandre og til oss ved hjelp av gitar, trommer, tangenter og mengder med snodig elektronikk, men nesten så langt fra vers og refreng det er mulig å komme. Enkelt kan dette kalles for improvisert musikk og for lytteren er denne formen for støy, som det også kan kalles, slettes ingen ueffen metode for å renske hode og øreganger. Eller vaske lyttelua, om du vil.

Øystein Moen, Gard Nilssen og Stian Westerhus er ikke redde for å ta i bruk sterke virkemidler over lengre tid, men det er i skjæringspunktet mellom det skjøre, industrielle og reinspikka brutale denne lytteren finner mest utbytte. Det betviles om hjerteleger og -pasienter setter like stor pris på trommeangrepet noen minutter inn i «Dr Dents Nurse» som meg, men det er øyeblikk som dette som gjør at «Isolationism» er sprell levende nesten hele den knappe timen plata varer.

Debutplata til Puma er langt fra McMusic Peiskos. Det er vanskelig, om ikke umulig, å konsentrere seg om andre ting med denne i spilleren. Men så betaler den også for seg til den som er villig til å sette av tid til aktiv lytting på gjengen som tidligere har spilt med folk som Bugge Wesseltoft, Ståle Storløkken, Christian Wallumrød, Paal Nilssen-Love, Audun Kleive og Arve Henriksen. De to sistnevnte står bak henholdsvis spakene og flere runder med linernotes på «Isolationism». I fjor vant dessuten bandet Jazzintro, en konkurranse i regi av Rikskonsertene som tidligere er vunnet av nå mer eller mindre kjente navn som In The Country og Urban Connection.

Karakter 8/10

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus