Meny

Modest Mouse: «We Were Dead Before The Ship Even Sank» (Epic/SonyBMG)

Mektige Musikalske Mus

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En advarsel: Denne anmeldelsen farges av et patriotrisk forhold til Modest Mouse som grenser til det usunne.

Selvsagt kan musikk bedømmes fra et objektivt ståsted, men glem ikke at mange musikkopplevelser også knyttes til minnene og historiene som omringer favorittplatene dine. I tilfellet Modest Mouse har jeg store problemer med å skille musikken fra kollektivtilværelse i Bjelketun, Galgeberg 3 og sene kvelder på Paragrafen.

Nok om det. To uker etter innlasting kan iPodens innebygde teller fortelle om 36 avspillinger av «We Were Dead Before The Ship Even Sank», Modest Mouse sitt sjuende studioalbum, og oppfølgeren til det kommersielle gjennombruddet «Good News For People Who Love Bad News». Og plata er slettes ikke ulik den forrige: En latterlig catchy førstesingle («Float On» / «Dashboard») og et uttrykk nærmere popmusikken enn vi er vant med fra årene på indielabel, gjør det to siste Epic-platene til de to albumene i Modest Mouse-katalogen som ligner mest på hverandre. Men denne er bedre.

Kanskje er det bandets nye medlem; ikke ukjente Johnny Marr (fra The Smiths, for dere som fortsatt stusser), som gjør dette til en mer slitesterk affære? Hodetelefoner eller høytspilling på grensen av det forsvarlige avdekker nemlig detaljer i form av en leken gitar Arne Scheie sannsynligvis ville ha karakterisert som en som både dekker rom og slår lekre gjennombruddspasninger. Vi snakker heite licks 'n' fills som fortsatt begeistrer etter nærmere førti runder i diverse platespillere.

Indiestjerna James Mercer fra The Shins dukker også opp som korgutt på tre låter og tilfører kjærkommen variasjon, men det er ingen av disse som redder kvelden og serverer desserten. Det er Isaac Brock, den lespende frontmannen, som aldri ser ut til å gå tom for melodilinjer fra himmel og helvete og tekstlinjer som limer seg i hjernebarken.

Kontante låter som fyller dansegulv og tømmer ølglass står side om side med låter på opptil åtte og halvt minutt som blåser liv i den ungdommelige tanken om Modest Mouse som verdens beste band. I tillegg har du tilbakelente øyeblikk («Missed The Boat») som starter med tekstlinja «While we're on the subject could we change the subject now» og følger opp med en melodi som konkurrerer med «Baby Blue Sedan» og «Sleepwalkin'» om tidenes Modest Mouse-ballade. Minnegodset fra Bjelketun, Galgeberg 3 og Paragrafen forhindrer meg i å utrope «We Were Dead Before The Ship Even Sank» til tidenes Modest Mouse-plate. Men det er den. Sannsynligvis.

Karakter 9/10

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus