Meny

Allergi like vanlig på bygda som i by'n

Allergi like vanlig på bygda som i by'n

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn som vokser opp i Troms og Finnmark har like stor sjanse for å få atopisk eksem som barn i Oslo. Det viser en fersk undersøkelse fra Folkehelseinstuttet.
Illustrasjonsfoto:

De senere årene har det skjedd en økning av astma og allergi blant barn. Enkelte hevder at miljøfaktorer og livsstil er viktige årsaker. Men en fersk undersøkelse utført av Folkehelseinstituttet viser at barn i hovedstaden ikke er mer utsatt for atopisk eksem enn barn i spredtbygde strøk i Troms og Finnmark.

- Det viktigste funnet her er det at når du tar Norge med så store kontraster som det er mellom Oslo by og Troms og Finnmark, så synes det ikke å være noen forskjeller, sier forsker Wenche Nystad ved Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

- Foreldre bekymrer seg gjerne og lurer på hva som er best for barnet, men det er altså ikke forskjell på barn som har vokst opp i et veldig spredtbygd område, kontra de som har vokst opp i storbyen Oslo, fortsetter hun.

Litt vanligere i nord

Folkehelseinstituttet gjennomførte en hudprikktest blant 2665 skolebarn i Oslo og 1200 skolebarn bosatt i Troms og Finmark, i alderen 9-11 år. Da forskerne gjorde analyser på et utvalg av barna med identisk alder (10 år), viste resultatene at det nesten ikke var forskjeller mellom Oslo og Troms og Finnmark. Faktisk var forekomsten litt høyere de nordlige fylkene enn i Oslo - henholdsvis 27,4 prosent og 25,1 prosent hadde én positiv prikktest.

De samlede resultatene for alle deltagerne viste at 23,9 prosent av barna i Oslo, og 30,8 prosent av barna i Troms og Finmark hadde minst én positiv prikktest. De fleste reagerte på pollen og dyr.

- Det er litt ulik aldersspredning i det totale materialet, men når vi selekterer ut de barna som har akkurat lik alder, så er det ingen forskjell. Allergi manifesterer seg litt forskjellig ut i fra alder. En 11-åring for eksempel har hatt tre år lengre tid på å utvikle en eventuel allergi enn en 8-åring. Derfor vil barnets alder påvirke resultatet, forklarer forsker Wenche Nystad ved Folkehelseinstituttet.

- Sier ingen ting om årsaker

Man vet ikke hva som er årsaken til økningen av astma og allergi blant barn:

- Det er nok mange faktorer som påvirker det. Det er viktig at denne studien ikke er designet for å si noe om årsaker, sier Nystad.

Denne typen studier gjør man gjerne for å gå videre med andre prosjekter for å lete etter årsaker, forklarer Nystad videre:

- Men når resultatet er at det ikke er forskjeller i forekomsten som her, har vi ingen klare hypoteser som vi kan gå videre med.

- Hvis det var veldig mye mer i allergi Oslo eller i Troms og Finnmark, så kunne man for eksempel være interessert i å finne ut om de kanskje spiser annerledes, om luftkvaliteten er en faktor eller om andre forhold kunne påvirke utviklingen av allergi, sier hun.

- Vi tenkte at den store kontrasten mellom Oslo og Troms og Finnmark kanskje kunne få fram forskjeller, som vi ville kunne undersøke nærmere.

Det er ikke gjort tilsvarende studier i Norge tidligere. Deler av studien var en del av en internasjonal studie av astma og allergi blant barn, The International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC).

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus