Vil tvinge Rove til å vitne under ed

Vil tvinge Rove til å vitne under ed
Vil tvinge Rove til å vitne under ed
Artikkelen fortsetter under annonsen

En komité i Representantenes hus har godkjent at noen av George W. Bushs nærmeste medarbeidere, deriblant norskættede Karl Rove, kan stevnes for retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
En komité i Representantenes hus ønsker å stevne norskættede Karl Rove, seniorrådgiver for USAs president, for retten. Granskere fra Kongressen krever å få avhøre Rove i striden som er oppstått etter avskjedigelsen av åtte føderale anklagere.

Vedtaket onsdag er et forsøk på å overkjøre presidenten, som tidligere i uken slo fast at Karl Rove og andre sentrale tjenestemenn ikke får vitne under ed i forbindelse med granskningen av beslutningen om å avskjedige åtte føderale anklagere.

Hvis verken Kongressen, hvor det demokratiske partiet har flertall, eller Bush slakker på kravene, kan striden til slutt havne i høyesterett.

Demokratiske kongressmedlemmer har mistanke om at oppsigelsene av anklagerne var politisk motivert. Striden har reist tvil om hvor lenge justisminister Alberto Gonzales kan fortsette i jobben, og justisdepartementet har fått kraftig kritikk for å ha gitt villedende informasjon til Kongressen.

I en uttalelse fra Det hvite hus tirsdag het det at Karl Rove og andre tjenestemenn kan avhøres, men at det skal foregå bak lukkede dører, uten stevning og edsavleggelse. (©NTB)