Meny

Mye sukker øker kreftrisikoen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner med høyt blodsukkernivå har større risiko for å få kreft, viser en stor svensk studie.

Høyt inntak av sukkerprodukter forårsaker høyt blodsukkernivå. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)Høyt inntak av sukkerprodukter forårsaker høyt blodsukkernivå. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Diabetes forårsaker høyt blodsukker, det samme gjør stort inntak av sukkerprodukter. En svensk studie med 64.500 deltagere viser at det er sammenheng mellom høyt blodsukker og flere kreftformer hos kvinner, blant annet hudkreft og livmorkreft, melder BBC.

Resultatene kommer samtidig med at andre studier kobler høyt inntak av fett med økt risiko for brystkreft.

I den nye studien, utført av forskere ved Umeå universitet i Sverige, kobles høyt blodsukker også til økt brystkreftrisiko for kvinner under 49 år.

2478 tilfeller av kreft

Den fjerdedelen av kvinnene som hadde høyest blodsukkernivå etter faste, hadde en 26 prosent høyere sjanse for å utvikle kreft enn den fjerdedelen av kvinnene som hadde lavest blodsukkernivå.

Deltagerne ble invitert til å delta i studien da de var 40, 50 eller 60 år gamle på midten av 80-tallet.

Blodsukkernivået ble målt hos deltagerne etter faste og etter tilførsel av glukose (druesukker). Studien varte i 13 år, og totalt 2478 tilfeller av kreft ble registrert hos deltagerne i denne perioden.

- Unormalt glukosestoffskifte assosieres med en statistisk sett betydelig økt risiko for kreft generelt hos kvinner, men ikke hos menn, uttalte forskerne, ledet av Pär Stattin.

Hos menn ser høyt blodsukkernivå ut til å beskytte mot prostatakreft, men ikke betydelig.

Tidligere forskning har vist økt kreftrisiko blant pasienter med diabetes type 2.

Livsstilsendringer

Resultatene er skremmende, men viktige, mener Greg Martin fra den britiske avdelingen av World Cancer Research Fund (WCRF):

- Kvinner som er er klar over dette, vil ha ha større motivasjon til å legge om sin livsstil dersom de har for høyt blodsukker.

- Den gode nyheten er at det er mulig å redusere blodsukkernivået ved å spise sunn og balansert kost, med mye frukt og grønnsaker, og ved å holde en sunn kroppsvekt, sier Martin.

Natasha Marsland fra foreningen Diabetes UK, mener studien er interessant, men påpeker at man trenger mer forskning på området før man helt sikkert kan konkludere med at det er en kobling mellom blodsukkernivå og kreftrisiko.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus