Meny

Slår alarm om tilstanden i verdens store elver

Slår alarm om tilstanden i verdens store elver

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forurensning, oppdemming og klimaendringer setter verdens store elver i fare. Overutnytting har ført til at rundt en femdel av alle ferskvannsarter er utryddet eller utryddingstruet, advarer miljøvern
Foto:
En død fisk flyter i det sterkt forurensede vannet i en dam i utkanten av Yingtan i Jianxi-provinsen i de midtre delene av Kina. Kina og andre asiatiske land er hardt rammet av forurensing, oppdemming og overutnyttelse av innsjøer og elver. (Foto: SCANPIX/REUTERS)

Geneve (NTB-AFP-AP): Regjeringer verden over må legge om politikken radikalt for å redde elver, innsjøer og våtmarksområder som forsyner millioner av mennesker med vann. Dette er umistelige kilder til drikkevann så vel som vann til jordbruk, framholder Verdens Naturfond WWF.

Fondet har lagt fram en ny rapport om situasjonen foran Verdens Vanndag torsdag.

– Ferskvannskrisen gjenspeiler i hvor stor grad uhemmet utvikling setter naturens evne til å møte våre voksende behov i fare, sier Jamie Pittock som leder WWFs ferskvannsprogram.

Et sørafrikansk barn drikker vann fra en kran i Soweto utenfor Johannesburg. For mange mennesker i Afrika og andre steder er mangel på vann eller dårlig vannkvalitet et akutt problem. (Arkivfoto: Siphiwe Sibeko, SCANPIX/REUTERS)Et sørafrikansk barn drikker vann fra en kran i Soweto utenfor Johannesburg. For mange mennesker i Afrika og andre steder er mangel på vann eller dårlig vannkvalitet et akutt problem. (Arkivfoto: Siphiwe Sibeko, SCANPIX/REUTERS)

De ti verste

Naturfondet har satt opp en «topp ti»-liste over de mest truede elvene. Fem av dem renner gjennom land i Asia: Chang-elva (Jangtsekiang), Ganges, Mekong, Indus og Salween-Nu. Men europeiske Donau og nordamerikanske Rio Grande står også på listen.

– For folk som bor langs de store elvene, for eksempel i Afrika, er dårlig vann et akutt problem. I andre områder er det blitt fantastisk mye bedre – som for eksempel Themsen i Storbritannia, sier professor Terje Tvedt ved Senter for utviklingsstudier i Bergen til NTB.

– En god del statsledere har forstått at det er en sammenheng mellom vannkvalitet og helse. Derfor er det fornuftig samfunnsøkonomi å sørge for best mulig kvalitet på vannet, sier Tvedt, som også påpeker at vann mange steder er en knapphetsfaktor.

Det er ikke situasjonen i Norge, som er et vanneldorado, med en overflod av godt vann. Det betyr ikke at det ikke er forbedringspotensial også her, sier Terje Tvedt og minner om problemene med forurenset drikkevann i Bergen høsten 2004.

Vil demme opp

Truslene mot elvene er ifølge WWF av ulik art. Salween-Nu, som renner fra Tibet til Kina og så sørover langs grensen mellom Burma og Thailand, er nå en av de lengste demningsfrie elver i verden – men både Kina, Burma og Thailand har planer om oppdemming.

Det kan være en trussel mot en region som FN-organisasjonen UNESCO tror kan være blant de biologisk mest mangfoldige i verden i dag. Trusselen mot Indus er direkte knyttet til den globale oppvarmingen, framholder naturvernerne.

For hvis isbreene i Himalaya fortsetter å smelte ned som følge av drivhuseffekten, vil Indus ikke lenger bli tilført vann. Dermed kan elva som har gitt navn til India rett og slett komme til å tørke inn. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus