Stoltenberg forsvarer Hamas-kontakt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forsvarer kontakten med den Hamas-dominerte regjeringen i de selvstyrte palestinske områdene. Han mener dialog er bedre enn isolasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Morten Høglund (FrP) og Jan Petersen (H) i salen under spørretimen i Stortinget onsdag, der begge var kritiske til Regjeringens raske anerkjennelse av den nye palestinske samlingsregjeringen. (Foto: Morten Holm / SCANPIX)Morten Høglund (FrP) og Jan Petersen (H) i salen under spørretimen i Stortinget onsdag, der begge var kritiske til Regjeringens raske anerkjennelse av den nye palestinske samlingsregjeringen. (Foto: Morten Holm / SCANPIX)

Oslo (NTB): Som det første vestlige land normaliserte Norge lørdag forholdet til den palestinske samlingsregjeringen. Israel svarte raskt med å avlyse samtaler med statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet.

I Stortingets muntlige spørretime onsdag ville Frps Morten Høglund vite hvordan den norske regjeringen kan føle seg sikker på at den palestinske samlingsregjeringen innfrir kravene som det internasjonale samfunnet har stilt.

– Vi har tidligere sagt at vi ville normalisere forholdet den dagen samlingsregjeringen var et faktum. Nå gjør vi det vi har lovet. Alle krav er ikke innfridd, men opprettelsen av en palestinsk samlingsregjering, der Fatah og Hamas inngår, er et skritt i riktig retning. Vi vil bruke dialogen til å holde presset oppe, svarte Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han la til at mange land vurderer å gjøre det samme som Norge, og at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) høstet respekt for det Norge gjør, da han ringt rundt til sine kolleger for å orientere dem.

Høyres Jan Petersen, lederen av forsvarskomiteen, sa at Hamas har en lang vei å gå før kravene om å avstå fra voldshandlinger, anerkjenne inngåtte avtaler og godta Israels eksistens er innfridd.

– Det er fortsatt viktig å legge press på Hamas, sa Petersen.

Høglund mente det var bedre om Norge koordinerte sine handlinger med USA og EU og at alenegang ikke har noen særlig effekt. (©NTB)