Meny

Pensjonsforlik i havn etter hard dragkamp

Pensjonsforlik i havn etter hard dragkamp

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forliket i Stortinget onsdag om fremtidens pensjoner satt langt inne. Partilederne karakteriserer avtalen som historisk.
Foto:
F.v Lars Sponheim (V), Dagfinn Høybråten (KrF), Erna Solberg (H), Hill-Marta Solberg (Ap), Inge Ryan (SV) og Magnhild M. Kleppa (Sp) signerte onsdag et forlik som gir solid politisk flertall for et nytt pensjonssystem. (Foto: Erlend Aas / SCANPIX)

Oslo (NTB-Svein Kristoffersen): Til slutt ble det ansvaret for en forutsigbar og varig folketrygd som fikk regjeringspartiene og Høyre, KrF og Venstre til å undertegne en avtale.

Partilederne karakteriserer avtalen som historisk fordi den sikrer flertall for en pensjonsordning som skal vare i mange år framover.

– Dagens forlik sikrer den nødvendige ro og trygghet for et fremtidig pensjonssystem, var gjennomgangstonen på pressekonferansen etter at avtalen var signert.

Avtalen øker utgiftene til folketrygden med 2,5 milliarder kroner årlig i forhold til regjeringens forslag, to milliarder i økte utgifter og 0,5 milliarder i tapte skatteinntekter.

Skattestimulert pensjonssparing

Det som til sist fikk Erna Solberg (H), Dagfinn Høybråten (KrF) og Lars Sponheim (V) til å sette sine navnetrekk under avtaleteksten, var at regjeringspartiene gikk med på å innføre en ny ordning med skattestimulert individuell pensjonssparing med virkning fra 2008 med et årlig sparebeløp på inntil 15.000 kroner.

Partene står imidlertid fritt til å foreslå andre sparebeløp ved de årlige budsjettbehandlingene. H, KrF og V har tidligere forpliktet seg til et beløp på 40.000 kroner.

Kristelig Folkeparti er særlig fornøyd med at det nå skal gis pensjonspoeng for ulønnet omsorgsarbeid tilsvarende 4,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G) i inntil seks år per barn.

Ellers går endringene i forhold til regjeringens forslag ut på at det gis pensjonspoeng for alle som avtjener førstegangstjeneste på minst seks måneder, og at den årlige inntekten opptil 7,1 G skal være pensjonsgivende mot regjeringens forslag på 7 G

Dagens ordninger med omsorgsarbeid ved pleie av eldre, syke og funksjonshemmede videreføres i den nye folketrygden.

Fornøyde regjeringspartier

Regjeringspartiene sa seg godt fornøyd med utfallet.

– Dette er historisk forlik som sikrer oss et sosialt rettferdig pensjonssystem. For regjeringen har det vært viktig å få en løsning med bred støtte for å sikre et pensjonssystem med lang levetid, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Avtalen er viktig fordi Stortinget nå kan vedta den største saken i denne stortingsperioden med et flertall som sikrer den lang levetid, sa Hill-Marta Solberg på pressekonferansen.

Hun mener at de store grepene i regjeringens pensjonsmelding ligger fast.

Inge Ryan (SV) sa at forliket ivaretar de gruppene som tidligere har kommet dårligst ut, men at han helst hadde klart seg foruten skattestimulert pensjonssparing.

Satt langt inne

Det er ingen tvil om at avtalen var vanskelig å få til, men til slutt ble ansvaret for å få til en varig ordning så stort at H, KrF og V ikke så noen annen utvei enn å gå med på et forlik.

Opposisjonspartiene er særlig skuffet over at regjeringspartiene ikke kunne gå med på å innføre pensjonspoeng for studier.

– Vi mener at dette betyr at de langtidsutdannede kommer dårlig ut, men vi vet også at alternativet til et pensjonsforlik er at de rødgrønne trumfer gjennom enda en dårligere pensjonsreform, sier Erna Solberg.

Dagfinn Høybråten legger vekt på betydningen av at de tre tidligere regjeringspartiene står sammen om å sikre et bredt forlik. Han konkluderer med at avtalen er blitt en bra løsning samlet sett. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus