Meny

Bobleplasten fyller femti!

Bobleplasten fyller femti!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ble oppfunnet ved en feil, men har sørget for endeløse timer med avstressing og moro for mange. I disse dager feires bobleplastens 50-årsjubileum.

Det er fullt mulig å takke nei til sjokolade. Og det går fint an å legge hånden over glasset og si nei takk til mer vin. Men kommer noen med et flak bobleplast, går som regel selvdisiplinen rett i grøfta. Da kaster man seg over boblene og klemmer det man har.

I år fyller bobleplasten femti år. Så finn fram boblene og popp i vei.

Det hele startet ved et uhell i 1957. To ingeniører ved navn Alfred Fielding og Marc Chavannes forsøkte egentlig å lage et plastikktapet som lett kunne renses. Men de endte opp med å lage en elastisk, gjennomsiktig plastduk full av bobler.

Heldigvis skjønte mennene raskt at de her hadde poppet en gullfugl. For bobleplasten var ypperlig egnet til pakking av skjøre gjenstander, hvor boblene kunne sørge for støtdemping. Dermed grunnla oppfinnerne bedriften Sealed Air som spesialiserte seg på å produsere plastemballasje med bobler. Selskapet er i dag verdt mer enn 24 milliarder norske kroner.

I løpet av de femti årene som har gått siden den gang, har bobleplasten vist seg å være like populær blant folk i pakkebransen som blant folk som trenger avstressing eller kjapp moro. Akkurat hvordan man skal poppe boblene på denne fattigmannens prompepute, har lenge vært gjenstand for debatt. Skal man poppe én og én boble med fingrene, skal man tråkke på dem eller pakke seg inn i emballasjen mens man ruller rundt? Og ikke minst, skal man poppe boblene systematisk eller tilfeldig. Meningene er mange.

Det eneste som er sikkert er at når man først har begynt å poppe, er det vanskelig å stoppe.

Har du ikke bobleplast tilgjengelig, sier du? Prøv med litt virtuell bobleplast her.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus