Meny

Risikerer 450 millioner i søksmål

Risikerer 450 millioner i søksmål

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

150 tidligere utenlandssoldater kan komme til å kreve erstatning for psykiske traumer og senskader fra Forsvaret som arbeidsgiver. Det kan gi en samlet utbetaling på opp til 450 millioner kroner for s

Hittil har Forsvarsdepartementet (FD) inngått forlik i åtte saker som berører tidligere soldater fra norske FN- eller NATO-oppdrag utenlands. Den samlede utbetalingen til disse psykisk skadde soldatene har vært på 23 millioner kroner, opplyser FD.

Det innebærer et gjennomsnitt på nesten tre millioner kroner i hver sak.

For tiden har Forsvarsdepartementet ytterligere fem søksmål til behandling. Men det er en reell fare for at antallet erstatningssaker vil eksplodere.

Forsvaret regner selv med at det finnes 120.000 norske veteraner, og de har selv startet samtalegrupper for å avhjelpe problemene. Og som ABC Nyheter kunne fortelle i forrige uke så kan 150 utenlandssoldater få utbetaling fra Statens pensjonskasse som følge av psykisk mén. Alle disse utgjør mulige søksmål mot Staten, noe som gjør at Staten risikerer et utlegg på 450 millioner kroner i erstatninger til denne gruppen alene.

- Ja, alle de 150 utgjør potensielle søksmål overfor departementet, bekrefter Anders Grindaker som er talsmann for SIOPS, en organisasjon for soldater skadd i internasjonale operasjoner.

Men Grindaker er ikke fornøyd med søksmål og millionutbetalinger.

- Du vinner sakene og blir lottomillionær for kort tid. Men dette er jo ikke friske folk, så dette er som å gi unger fritt leide i en godteributikk, mener SIOPS-talsmannen som selv har fått en slik erstatning.

Grindaker mener erstatningssøksmålene kommer som en følge av nød blant de soldatene som rammes av senskader og traumer etter voldsomme opplevelser i krigsoperasjoner. En av SIOPS sine kampsaker er innføring av krigspensjon for de soldatene som blir ødelagt i oppdrag utenlands.

- Vi kan jo ikke sende ut folk som så ryker som 40-åringer for deretter å leve som en fattig faen på minstepensjon, mener han.

- Men dette er resultat av en systemfeil og et felles politisk ansvar. Politikerne trodde det sivile samfunnet ville ta vare på disse, for det er ikke etablert noen andre pensjoner enn Folketrygden for soldater. Men slik trygdesystemet har utviklet seg, så ender gutta nå på minstepensjon med rundt 200.000,- i året.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus