
Uenighet om Norges kontakt med palestinerne

Israel har avlyst møter med Norge, og meningene er delte om det var riktig av norske myndigheter å gjenoppta kontakten med den palestinske regjeringen.
Statssekretær Raymond Johansen møtte palestinernes statsminister Ismail Haniyeh i Gaza by mandag. Møtet fikk Israel til å avlyse planlagte møter med Johansen tirsdag. Israels reaksjon var ikke ønskelig, men heller ikke overraskende, mener norske myndigheter, som tar reaksjonen til etterretning. Foto: REUTERS/Suhaib Salem/SCANPIX
Fakta om den siste utviklingen i Midtøsten
* Islamistiske Hamas og president Mahmoud Abbas' sekulære Fatah-bevegelse ble 8. februar enige om å danne en palestinsk samlingsregjering.
* Avtalen ble inngått etter at nesten 100 mennesker ble drept i kamper mellom rivaliserende styrker fra Hamas og Fatah i desember og januar.
* Regjeringen ble godkjent av den lovgivende forsamlingen og tatt i ed sist helg.
* Den har representanter både fra Hamas og Fatah, samt noen uavhengige medlemmer.
* Palestinerne håper samlingsregjeringen kan føre til at den internasjonale boikotten av den palestinske selvstyremyndigheten tar slutt. Boikotten ble innført i mars 2006 etter at Hamas vant valget.
* Den såkalte kvartetten, hvor EU, USA, FN og Russland er med, krever at regjeringen anerkjenner Israel, tar avstand fra voldelig kamp og respekterer tidligere avtaler som er inngått mellom Israel og palestinerne.
* Men både EU og USA åpner for kontakt med ministere i samlingsregjeringen som ikke representerer Hamas
* Norge mener den nye regjeringens politiske plattform oppfyller de internasjonale kravene og har gjenopptatt politiske og økonomiske forbindelser med regjeringen.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det er grunn til å stille spørsmål ved hvorvidt den internasjonale isolasjonen av palestinske selvstyremyndigheter virker over tid.
- Vi har et sterkt håp om at innsatsen palestinerne har gjort for å bygge bru ikke skal bli møtt med en kald skulder. Det ville være dypt tragisk både for palestinerne, israelerne og fredsarbeidet, sier Støre.
Utenriksministeren sier at normaliseringen av forholdet til den nye samlingsregjeringen ikke kommer overraskende på sentrale aktører som USA og EU, fordi de var orientert om dette på forhånd.
Norge ble i helgen det første landet til å opprette økonomiske og politiske forbindelser til den palestinske regjeringen. Mandag møtte statssekretær Raymond Johansen statsminister Ismail Haniyeh fra Hamas og andre representanter for regjeringen. Det fikk Israel til å avlyse tirsdagens planlagte møter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen- Ikke uventet
Støre sier at Israels reaksjon ikke var ønskelig, men heller ikke uventet.
- Dette er et reaksjonsmønster fra israelsk side som har vært tilfelle ved lignende situasjoner, sier Støre.
Han ønsker ikke å overdramatisere Israels reaksjon og tar den før øvrig til etterretning.
Johansen beklager at han ikke fikk møte sentrale folk fra israelsk UD.
- Jeg beklager dette, fordi jeg mener dialog er veldig viktig, sier han til NTB på telefon fra Israel.
Israel mener at Norge skader fredsarbeidet i Midtøsten ved å gjenoppta kontakten med den palestinske regjeringen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen- Årsaken er klar. De som gir legitimitet til en organisasjon som nekter å modifisere sine ytterliggående holdninger, skader freden og skader det internasjonale presset på den organisasjonen, sier talsmann for israelsk UD, Mark Regev, til det tyske nyhetsbyrået DPA.
Artikkelen fortsetter under annonsenOpposisjonen skeptisk
Opposisjonspartiene er uenige i den norske regjeringens holdning, og KrF-leder Dagfinn Høybråten forstår Israels reaksjon.
- Deres reaksjon er alvorlig, men forståelig. Gjennom flere regjeringer har Norge bidratt til å holde åpne kanaler både til israelerne og palestinerne. Nå snevres kanalen til israelerne igjen, sier han til NTB.
Også Frp mener Norge forstyrrer fredsprosessen.
- Regjeringen har ikke noen holdbar argumentasjon for å oppheve boikotten av den palestinske regjeringen. Den norske regjeringen har nå i praksis tatt parti for én side i konflikten, og dermed svekket fredsarbeidet i Midtøsten. Hastverket og alenegangen får konsekvenser, sier Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund.
- Må ha tillit
Stortingsrepresentant og tidligere utenriksminister Jan Petersen (H) mener det kan være et problem for Norge som brubygger at Israel viser klar misnøye med den norske holdningen.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Hvis Norge skal kunne ivareta rollen som brubygger og leder av giverlandskomiteen for palestinere, forutsetter det at vi har tillit i alle leirer, sier Petersen til NTB.
SV-leder Kristin Halvorsen mener på sin side det er til Israels beste at Norge normaliserer forholdet til de palestinske selvstyremyndighetene.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Dette er til sjuende og sist til Israels beste. Mange EU-land er enige om behovet for å normalisere forholdet til den palestinske regjeringen, sier Halvorsen.
USAs første kontakt
Verken USA eller EU har gjort som Norge, men åpner for kontakt med regjeringsmedlemmer som ikke representerer Hamas.
Allerede tirsdag møtte USAs generalkonsul i Jerusalem Jacob Walles palestinernes finansminister Salam Fayyad i Ramallah på Vestbredden. Møtet er den første offisielle kontakten mellom en amerikansk tjenestemann og den nye palestinske regjeringen. Fayyad er uavhengig medlem av samlingsregjeringen.
Raymond Johansen reiste tirsdag videre til Berlin, hvor han onsdag skal møte representanter for EUs formannskapsland Tyskland for å diskutere situasjonen i Midtøsten. (©NTB)