Må redegjøre for vinterveier

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samferdselsdepartementet krever svar på en rekke spørsmål til Vegdirektoratet om vinterdriften på riksveiene. Direktoratet har frist til fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for spørsmålene er kritikken som i vinter er reist mot vedlikeholdet av veiene, spesielt etter at snøværet på Sørlandet for en måned siden førte til at E 18 måtte stenges for trafikk.
– Til tross for de vanskelige værforholdene som var på E 18 på Sørlandet, er det ikke akseptabelt at det oppstår slike kritiske situasjoner på våre riksveier. Hendelsen bør gjennomgås i sin helhet, skriver Samferdselsdepartementet i et brev der Vegdirektoratet blir avkrevd en redegjørelse om «alle relevante forhold».
Ekstremvær
Blant de «relevante forhold» som listes opp er innholdet i de såkalte funksjonskontraktene for vinterdrift, og om disse kontraktene med maskinentreprenørene inneholder spesielle bestemmelser knyttet til ekstremvær.
Departementet vil vite hvilken beredskap Statens vegvesen og entreprenørene har for ekstremvær, og hvilke krav som er stilt til entreprenørenes utstyr og kvalitetssystemer.
– Kan beredskapen høynes og kriseberedskapen effektiviseres? spør Samferdselsdepartementet.
Sanksjoner
Departementet vil også vite hvordan Statens vegvesen følger opp funksjonskontraktene, og hvilke sanksjonsmuligheter som finnes overfor entreprenørene.
Vegdirektoratet arbeider med å svare på spørsmålene, og regner med at svaret vil bli gitt innen fristen fredag 23. mars. Det er ennå ikke tatt standpunkt til om Vegdirektoratet vil offentliggjøre svaret, får NTB opplyst. (©NTB)