Svindyre kopimedisiner i Norge

Svindyre kopimedisiner i Norge
Svindyre kopimedisiner i Norge

Kopimedisiner er i gjennomsnitt to til tre ganger så dyre i Norge som i Sverige. Enkelte medisiner koster fem ganger så mye her hjemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto:
Sara Johannessen / SCANPIX

Oslo (NTB): Det framgår av en evaluering fra Statens legemiddelverk fra 2006. Neglesoppmedisinen Terbinafin koster for eksempel 1.022 kroner på apotek i Norge. For samme medisin må Söta Bror ut med 207 kroner.

Evalueringen til Legemiddelverket viser at det nye prissystemet som ble innført 1. januar 2005 ikke har virket helt etter hensikten. Det såkalte trinnprissystemet for kopilegemidler har gitt priskutt på legemidler og skjerpet konkurransen mellom legemiddelfirmaer, men prisreduksjonene som egentlig er så høye som 95 prosent, når sjelden fram til forbrukerne, skriver Aftenposten.

Skyhøye marginer

Mens forbrukerne har måttet finne seg i små prisendringer, har nemlig grossistleddet kunnet innkassere en kraftig avanse etter at det nye prissystemet ble innført.

Legemiddelverket mener grossistene har en avanse på så mye som 400-500 prosent på flere av medisinene. Det til tross for at utsalgsprisen i apotekene er halvert.

Konsernsjef Arne Øverby hos grossisten Norsk Medisinaldepot forklarer de store marginene med at de driver kryssubsidiering av patenterte legemidler fra andre legemidler.

- Det er produkter hvor vi har svært hyggelige marginer. Noen produkter har meget lave marginer. Vi må se på totaløkonomien, sier Øverby til avisen.

- Selger med tap

Innkjøpsdirektør Jostein Løberg i Apokjeden sier de selger originalmedisiner med tap, og at avansen på legemidler er blant de laveste i hele Europa.

- Generelt tror jeg ikke at de går med tap på originallegemidler, og det har de heller ikke dokumentert overfor oss. Hvorfor etablerer de 200 nye apotek, hvis det er så dårlig business, spør seksjonssjef Tor Frostelid som har ansvaret for apotekøkonomi i Statens Legemiddelverk. (©NTB)