Åpen for alle - alltid

Storberget: - Ingen foreldelsesfrist i ny lov

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra nyttår får straffeloven et eget kapittel om krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. Der er også foreldelsesfristen i slike saker fjernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forslaget er så godt som ferdig og kommer til å bli sendt på høring om noen uker, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til NTB. Han måtte mandag morgen svare på kritikk fra blant andre Amnesty International Norge og Røde Kors, som hevder at det norske lovverket er i strid med folkeretten.

Folkeretten slår fast at krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord skal straffeforfølges uansett hvor lang tid det har gått siden ugjerningene ble begått.

I dag må Kripos henlegge saker fordi det er de ordinære fristene for foreldelse som gjelder. En mann som er mistenkt for å ha massakrert flere hundre mennesker i Afghanistan på slutten av 1970-tallet, slipper straffeforfølgelse fordi saken er for gammel, ifølge NRK.

- Forslaget gir straffeloven et eget kapittel som omfatter slike forbrytelser. Der fjerner vi også foreldelsesfristen i slike saker. Vi har jobbet på spreng med dette siden jeg ble justisminister for litt over ett år siden, sier Storberget. (©NTB)