Japanerne vurderer Eurofighter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Japan vurderer å kjøpe europeiske Eurofighter i stedet for nye amerikanske kampfly. Landet vil i så fall bryte et svært langvarig teknisk og luftmilitært samarbeid med USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Japanerne vurderer Eurofighter etter at USA har lagt ned frobud mot eksport av sitt mest avanserte fly. Foto: ScanpixJapanerne vurderer Eurofighter etter at USA har lagt ned frobud mot eksport av sitt mest avanserte fly. Foto: Scanpix

Kongressen i Washington har lagt ned forbud mot eksport av USAs mest avanserte kampfly, F-22A Raptor. Dette har fått japanerne til vurdere alternativer som Eurofighter og franske Rafale, bekreftet en talsmann for forsvarsdepartementet i Tokyo mandag.

- Vi vurderer selvsagt Eurofighter som ett av flere alternativer, sa den ikke navngitte talsmannen. Eurofighter er også ett av alternativene som Norge vurderer som erstatning for dagens kampfly av typen F-16.

Et annet aktuelt alternativ for det norske Luftforsvaret er amerikanske Joint Strike Fighter (JSF). Men utviklingen av JSF er forsinket, og kostnadene ved programmet har økt med 12 prosent, viser en fersk undersøkelse fra USAs riksrevisjon.

Japan skal på sin side skifte ut 60 aldrende kampfly av den amerikanskbygde typen F-4, og i tillegg kjøpe nye treningsfly. Regjeringene i Tokyo og Washington samarbeider nært i sikkerhetspolitikken, og japanernes interesse for Eurofighter er derfor overraskende. (©NTB)