Åpen for alle - alltid

Advarer mot USAs rakettplaner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske forsvarsminsteren advarer mot USAs rakettplaner. - Ingen vil være tjent med et nytt våpenkappløp, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyheten om at USA vil utplassere et rakettforsvarssystem i Polen og et radaranlegg i Tsjekkia har ikke bare ført til økt spenning mellom Russland og USA, men også til økt indre uenighet i EU. Kritikerne er skeptiske til det de kaller en stadig mer aggressiv amerikansk utenrikspolitikk.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier til ABC Nyheter at vi må unngå at utviklingen av missilforsvarssystemer fører til et nytt våpenkappløp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier til ABC Nyheter at vi må unngå at utviklingen av missilforsvarssystemer fører til et nytt våpenkappløp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .

- Vi må unngå at utviklingen av missilforsvarssystemer fører til et nytt våpenkappløp. Det vil ingen være tjent med. Vi legger også vekt på at alle sider ved missilforsvarsspørsmålet bringes inn i NATO og drøftes regelmessig blant alle allierte, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til ABC Nyheter.

I NATO arbeides det med å etablere det som kalles et «taktisk missilforsvar.» Målet med dette forsvaret er å beskytte NATO-landenes territorium, alliansens militære styrker og større befolkningssentre mot rakettangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Norge viderefører sin støtte til arbeidet i NATO med et missilforsvar for utplasserte NATO-styrker (taktisk missilforsvar), sier forsvarsministeren.

Natosjef Jaap de Hoop Scheffer foreslår at de amerikanske planene komplementeres av eksisterende Nato-planer, slik at en har et rakettforsvarssystem oppe og går innen 2010. Dette støttes av den norske forsvarsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Daværende sjef i NATO, Lord Robertson (t.v.), og den russiske presidenten Vladimim Putin under et møte i Kremlin i 2001, hvor de diskuterte et russisk-europeisk alternativ til det amerikanske rakettforsvaret. Foto: Reuters / Scanpix.Daværende sjef i NATO, Lord Robertson (t.v.), og den russiske presidenten Vladimim Putin under et møte i Kremlin i 2001, hvor de diskuterte et russisk-europeisk alternativ til det amerikanske rakettforsvaret. Foto: Reuters / Scanpix.

Den norske forsvarsministeren stiller seg spørrende til nytten av et globalt system, og hun er ikke sikker på at det er riktig å smelte sammen de amerikanske planene med NATOs planer.

- Hvorvidt det vil være den beste løsningen å slå sammen de amerikanske planene med NATOs planer, er det for tidlig å si noe om nå. Dette vil sannsynligvis nå være en del av drøftelsene i NATO i tiden som kommer, sier Strøm-Erichsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier til ABC Nyheter at Norge ønsker å se på hvordan de russiske systemer og NATO-systemer kan samvirke.

Innbyggerne i Tsjekkia sier nei

Ifølge planene ønsker den amerikanske regjeringen å utplassere ti såkalte ballistiske raketter i Polen. Rakettene inngår i det satellittbaserte forsvarssystemet mot raketter, National Missile Defence (NMD). NMD skal beskytte mot rakettangrep fra blant andre Iran og Nord-Korea.

Radaren skal være stasjonert i den tsjekkiske landsbyen Trokavec. Men innbyggerne vil ikke ha radaren. De har sagt et rungende «nei» til å være vert for radaren. Innbyggerne frykter for egen sikkerhet, siden de antar at radaren vil være et hovedmål ved eventuelle angrep.

De amerikanske planene har ikke overraskende blitt møtt med sterk kritikk fra Moskva. På sikkerhetskonferansen i München i februar, fordømte den russiske presidenten Vladimir Putin planene. Den russiske generalen Nikolai Solovtsov gjorde det klart at det nye rakettforsvarssystemet er et potensielt mål for russiske raketter.