Tillitskrise for Mona Sahlin og «sossarna»

Tillitskrise for Mona Sahlin og «sossarna»
Tillitskrise for Mona Sahlin og «sossarna»
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Mona Sahlin velges til Socialdemokraternas første kvinnelige leder lørdag, skjer det uten jubel fra nesten halvparten av partiets velgere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Bildetekst:
Avtroppende partileder for Socialdemokraterna Göran Persson i samtale med sin etterfølger Mona Sahlin fredag. Lørdag er det ventet at Sahlin blir valgt til partiets nye leder og statsministerkandidat. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Stockholm (NTB-TT): Kun litt over halvparten av de sosialdemokratiske velgerne sier nemlig i en fersk meningsmåling at de har tillit til Sahlin. Heller ikke tidligere statsminister og avtroppende partileder Göran Persson, nyter særlig støtte blant partiets egne velgere.

Men svenske statsvitere mener påtroppende leder Mona Sahlin har alle de lederegenskapene som kreves av en partileder i dag.

– Hun lever veldig godt opp til det som er dagens og samtidens ideal, sier Ingalill Holmberg, leder for Handelshögskolan i Stockholms studier i lederskap.

Hun mener Sahlin innfrir kravet om gode kommunikasjonsevner og sier det er et stort pluss at hun er medievant.

– Mona Sahlin er veldig flink på det. Hun er flink til å håndtere mediene, skape nærhet og få fram et tydelig budskap, mener Holmberg.

Samfunnsviteren Stig-Björn Ljunggren ved universitetet i Uppsala mener Sahlin har en mer moderat lederstil og ikke er så opptatt av detaljstyring som sin forgjenger.

Liten tillit
I undersøkelsen blant de sosialdemokratiske velgerne sier kun 53 prosent at de har tillit til tidligere statsminister Göran Persson. 56 prosent sier de har tillit til Sahlin, ifølge undersøkelsen som ble offentliggjort i Dagens Nyheter fredag.

Tilsvarende sier 91 prosent av de konservative velgerne at de har tillit til statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna.

Centerpartiets leder Maud Olofsson har tillit blant 89 prosent av sine egne velgere, mens lederne for Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Folkpartiet og Vänsterpartiet har henholdsvis 85, 84, 76 og 65 prosents oppslutning blant egne velgere.

Sviende nederlag
Mona Sahlin skal lede Socialdemokraterna fram mot valget i 2010 etter at partiet led et sviende nederlag mot den borgerlige alliansen i valget i fjor og måtte gi fra seg regjeringsmakten.
Etter at Göran Persson hadde sittet som statsminister i ti år, gjorde han det på valgnatten i september klart at han ville gå av som partileder.

Sahlin har i løpet av sin lange politiske karriere skaffet seg et stort nettverk av kontakter både i og utenfor den politiske sirkelen. Avtroppende partileder Göran Persson har uttalt at hun er en svært annerledes leder sammenlignet med ham selv, og han legger spesielt vekt på hennes intuitive måte å tenke på.

– I dag er både statsministeren, utenriksministeren, finansministeren og Riksdagens talsmann menn. Det hadde vært utenkelig i Monas regjering, understreker tidligere statsminister Ingvar Carlsson til Aftonbladet. (©NTB)