Åpen for alle - alltid

Kongen krever politiattest

Kongen krever politiattest
Kongen krever politiattest
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kong Harald ønsker å kreve politiattest fra både ansatte og leverandører av varer og tjenester. Men Justisdepartementet mener kravet kan stride mot menneskerettighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix/Vegard Breie

Stadig flere yrkesgrupper må vise fram politiattest før de blir ansatt i en jobb. Nå ønsker også kong Harald mulighet til å kreve slike attester. Ikke bare fra ansatte - men også leverandører av varer og tjenester til Det Kongelige Hoff.

Slottets informasjonssjef Astrid Versto sier i en e-post til ANB at myndighetene har definert beskyttelse av H.M. Kongen som en vital nasjonal sikkerhetsinteresse.

- Derfor ble blant annet sikkerhetsloven gjort gjeldende for Det Kongelige Hoff fra 1. juli 2006. En del medarbeidere vil bli sikkerhetsklarert gjennom dette systemet, men i tillegg til det er det bedt om at det åpnes for at politiattester kan innhentes for ansatte og leverandører til Det Kongelige Hoff, skriver Versto.

Det er likevel ikke sikkert at kong Harald får det som han ønsker.Justisdepartementet mener at det må utredes om kongens krav kan stride mot Den europeiske menneskerettsdomstolens (EMK) artikkel 8 som omhandler retten til respekt for privatliv og familie.

- Et slikt tiltak synes å gå lenger enn hva som er nødvendig ut fra formålet, skriver Justisdepartementet i et brev til Politidirektoratet om saken. (©NTB)