Metallbit utløste Sea Launch-fiaskoen

Metallbit utløste Sea Launch-fiaskoen
Metallbit utløste Sea Launch-fiaskoen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksplosjonen i raketten som skulle skytes opp fra en Aker-eid rigg i Stillehavet i januar, skyldtes at en metallbit trengte inn i en pumpe i rakettmotoren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Take-off
En metallbit ødela oppskytingen i januar i år. Her er bilde fra en mer vellykket oppskyting med raketten Zenit-3SL fra Sea Launch-plattformen i april 2005. (Foto: AP Photo/Boeing Corp.)

Kiev (NTB-AP): Dermed brøt hele motoren sammen og eksploderte, sier fagfolk.

Det hele var et uhell som vanskelig kunne forutsees, sa talsmenn for det ukrainske konstruksjonsselskapet Juzjnoje tirsdag. En havarikommisjon har gransket uhellet og lagt fram forslag til hvordan rakettene av typen Zenit-3SL kan omkonstrueres, tilføyde de.

Det var en rakett av denne typen som eksploderte da en kommunikasjonssatellitt som amerikanske Boeing hadde bygget for det nederlandske selskapet SES New Skies, skulle skytes opp. Ingen kom til skade i uhellet, men utskytingsplattformen fikk visse skader.

Kjell Inge Røkkes Aker eier en femdel av oppskytingsselskapet Sea Launch, som driver utskytingsplattformen. De andre eierne er amerikanske Boeing, ukrainske Juzjnoje/PO Juzjmasj og russiske RSK-Energija.

Ukrainskbygde Zenit-3SL, som nå skal omkonstrueres, er en rundt 60 meter lang tretrinnsrakett med en største diameter på 4 meter. Motorene i de tre trinnene drives av en blanding av parafin og flytende oksygen. (©NTB)