Mauritania til valg for å gjenopprette demokrati

Mauritania til valg for å gjenopprette demokrati
Mauritania til valg for å gjenopprette demokrati
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mauritanierne gikk søndag til urnene for å velge ny president. Valget er siste fase i overgangen til demokrati etter et militærkupp i 2005.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Noen av Zeine Ould Zeidanes tilhengere i hovedstaden Nouakchott. Foto: REUTERS / Finbarr O'reilly / Scanpix.

Valglokalene åpnet klokka 7 og forblir åpne i tolv timer i ørkenlandet som har et innbyggertall på 3 millioner. Velgerne kan velge mellom elleve uavhengige kandidater og åtte kandidater som støttes av politiske partier.

Blant favorittene ved valget er den gamle veteranpolitikeren og opposisjonslederen Ahmed Ould Daddah, Sidi Ould Cheikh Abdallahi som har vært minister en rekke ganger, og nykommeren Zeine Ould Zeidane.

Militærkuppet i august 2005 gjorde slutt på det 20 år gamle diktaturet til Maaouiya Ould Taya. Juntaen som tok makten, lovte å gjenopprette demokrati og tre tilbake når overgangsprosessen var avsluttet etter 19 måneder. For å sikre åpenhet kan ingen av juntaens medlemmer selv stille til valg.

Siden kuppet har juntaen hittil arrangert valg til grunnlovsgivende forsamling, parlamentsvalg og kommunevalg, stort sett uten at det er kommet anklager om fusk eller juks. Det er heller ikke mye som tyder på at juntaen forsøker å påvirke resultatet.

Rundt 1.000 observatører, blant dem 200 fra utlandet, er på plass for å sikre at valget går ryddig for seg. (©NTB)