Greskkyprioter river mur og utfordrer Tyrkia

Greskkyprioter river mur og utfordrer Tyrkia
Greskkyprioter river mur og utfordrer Tyrkia
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deler av muren som i flere tiår har delt Kypros' hovedstad Nikosia i to, er jevnet med jorden. Greskkypriotene utfordrer nå Tyrkia til å trekke sine soldater bort fra området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
En traktor med graveutstyr river deler av muren mellom den greske og den tyrkiske delen av Nikosia. Greskkypriotene som overraskende begynte rivningen sent torsdag kveld, ba fredag Tyrkia om å følge opp med å trekke sine soldater bort fra grensesonen i hovedstaden. Kypros har vært delt i en gresk og en tyrkisk sone siden Tyrkia okkuperte den nordlige delen av øya i 1974. (Andrea Manolis, Scanpix / Reuters)

Nikosia (NTB-Reuters-AFP): Ved daggry fredag tok arbeiderne på gresk side en pause i rivearbeidet ved Ledra-gaten i Nikosia. Et gapende hull i muren som hadde skilt den greske delen av byen fra den tyrkiske, ble dekket til med blikkplater og satt under streng politibevoktning.

Greskkypriotiske myndigheter sa at området av sikkerhetshensyn vil være stengt for publikum til de tyrkiske soldatene er trukket tilbake fra området tvers overfor hullet i muren. Tyrkiskkypriotene reagerte umiddelbart positivt på murrivningen.

- Dette har svært stor symbolsk betydning. Dynamikken som dette tiltaket skaper, vil føre til at muren åpnes for trafikk mellom de to delene av byen, sa den tyriskkypriotiske lederen Mehmet Ali Talas rådgiver Rasit Pertev.

Hele Kypros har vært delt i en gresk og en tyrkisk sone siden tyrkiske soldater okkuperte den nordlige delen av middelhavsøya i 1974. I 2004 stemte greskkypriotene nei til en FN-plan om gjenforening av øya, mens tyrkiskkypriotene stemte ja. (©NTB)