Sjøen utenfor Tromsø full av lykkepiller

Sjøen utenfor Tromsø full av lykkepiller
Sjøen utenfor Tromsø full av lykkepiller

Det er neppe grunn til å ta i bruk begrepet en glad laks om livet i sjøen utenfor Tromsø, men det viser seg nå at lykkepiller inntatt av byens innbyggere, når fram til sjøen selv etter at avløpsvann

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto:

Jon Eeg

Forsidefoto: Scanpix

Forskerne har i fire år målt innhold av antidepressiver i avløpsvann i Tromsø. Det overraskende funnet er nå at store konsentrasjoner rester fra lykkepillene ender opp i fjorden, selv etter at avløpsvannet er renset.

Det viser seg at medisinen som tromsøværingene stapper i seg, fortsatt i en viss grad er virksom når den havner i sjøen.

- Vi ønsker å skape bevissthet om at legemidler er et fremmedstoff i naturen. Vi trenger mer kunnskap om mengder og om langsiktige skadevirkninger, sier stipendiat Terje Vasskog og professor Einar Jensen ved institutt for Farmasi ved Universitetet i Tromsø til Nordlys.

Fra før er det rapportert at antidepressiver i store mengder har effekt på marine organismer.

- Vi vet ikke om eksponering av disse stoffene i lav konsentrasjon over lang tid har effekt eller ikke, men dette er noe som det skal forskes videre på, sier Vasskog.

Drøyt 2 prosent av befolkningen i Troms bruker til enhver tid antidepressiver. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus