Åpen for alle - alltid

Jenter med dårlig film-selvtillit

Jenter med dårlig film-selvtillit
Jenter med dårlig film-selvtillit
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kun 25 prosent av søkerne til Den norske filmskole er jenter. Skolens dekan, Malte Wadman, tror dette skyldes lav selvtillit

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Fra filmen «Vinterkyss». Foto: Filmweb

Til tross for at norsk film er i medvind sliter Den norske filmskolen med å få jenter til å søke. I år var kun en fjerdedel av søknadene fra kvinnelige søkere. Dekan ved skolen, Malte Wadman, medgir at dette er en tendens han liker dårlig.

  • - Dette er et gjentagende problem for oss. Vi skulle jo gjerne hatt tallet opp men det ser ikke ut som om studiet er det mest populære blant jenter, forteller Wadman til ABC Nyheter.

Wadman tror at dårlig selvtillit er en faktor som spiller inn når det gjelder den lave jenteandelen.

  • - Dersom jeg skal leke amatørpsykolog, så vil jeg tro at sperregrensen for å søke er høyere oss jenter enn hos gutter. De har kanskje mer problem med selvsikkerheten enn gutta. Ettersom det er vanskelig å komme inn, er sjansen stor for å mislykkes. I år søker 458 personer på 40 plasser. Er du redd for å mislykkes tenker du deg om, sier Wadman.

Macho-yrker

Dekanen påpeker at en del av linjene på skolen tradisjonelt sett har blitt sett på som maskunline. Tekniske fag som foto og lyd var tidligere mannsdominert av praktiske årsaker.

  • - Nå er utstyret lett, men før var dette sett som «macho»-linjer, rett og slett fordi utstyret var tungt og flere av fotografene så ut som låvevegger, sier han spøkefult.

  • - Fortsatt har dette yrket noe mannlig over seg, men halvpartene av fotografene er i år jenter.

Fokus på det positive

Trass i lave søkertall er over 40 prosent av elevene ved Den norske filmskole jenter. Det er altså en større andel av de kvinnelige søkerne som faktisk kommer inn. Dette til tross for at skolen ikke driver med kvotering.

Wadman mener at det er viktig å fokusere på de positive sidene når det kommer til kvinner i filmbransjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • - Jo mer debatt det har vært rundt hvor vanskelig det er for kvinner å lykkes i filmbransjen, desto færre søkere får vi, sier han.

Den stolte dekanen trekker fram «Vinterkyss»-regissør Sahra Johnsen som et eksempel på en tidligere filmskole-student som har lykkes i den norske filmbransjen. Han er imidlertid ikke fornøyd med det stadige kommersielle jaget når det kommer til nye filmer.

- Sahras film «Vinterkyss» ble sett av 50 000 og dermed har den liksom mislykkes markedsmessig. Nå er det filmer som «Lange flate ballær» som sees av over 200 000 det fokuseres på. Dersom du sammenligner film med skihopp, er det som om det kun er lengden som teller nå. Ikke stil og nedslag, sier Wadman.