Åpen for alle - alltid

Utålmodige velgere krever handling i Nord-Irland

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enten de var protestanter eller katolikker, onsdag sendte nordirske velgere en klar beskjed til sine politikere: Slutt å krangle, og få skikk på framtiden vår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den protestantiske predikanten og politikeren Ian Paisley hilser til fotografene etter å ha avgitt stemme ved valget på ny nordirsk selvstyreforsamling onsdag. Foto: Kieran Doherty / SCANPIX / REUTERS.Den protestantiske predikanten og politikeren Ian Paisley hilser til fotografene etter å ha avgitt stemme ved valget på ny nordirsk selvstyreforsamling onsdag. Foto: Kieran Doherty / SCANPIX / REUTERS.

Belfast (NTB-Reuters-AFP): Onsdag gikk nordirene til urnene i håp om forsoning og nytt selvstyre i Nord-Irland. Solen skinte over Belfast da valglokalene åpnet, og lettet litt på en heller dempet stemning.

Det er tiende gang velgerne kalles til urnene siden Langfredagsavtalen ga håp om fred i Nord-Irland i 1998, og mange nordirer er stemmetrette.

Valglokalene i katolske Antrim Road og protestantiske Shore Road i Belfast ligger bare et steinkast fra hverandre, men avstanden er likevel stor. Likevel mener begge samfunn at det nå er tid for handling.

- Dette er en spøk. Hvor mange ganger trenger man egentlig å stemme? Dette skulle det ha vært ordnet opp i for lenge siden, sier 32 år gamle Mark Montgomery til nyhetsbyrået AFP, på vei inn til valglokalet for å stemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valglokalene åpnet klokken 07 lokal tid onsdag morgen, og velgerne kunne avgi stemme fram til klokken 22. Opptellingen av stemmene skulle ikke begynne før torsdag morgen, og det var uklart når resultatet ville foreligge.

«Lut lei»

- Dette valget bør gi resultater, ellers kommer jeg aldri til å stemme igjen, sa 66-åringen John Johnson til AFP. - Vi er lut lei av å gå til valg, og nå må politikerne gjøre noe, tilføyde han på vei til urnen i et protestantisk boligområde nord i Belfast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valget kan ende med at det radikale republikanske partiet Sinn Fein havner i regjering sammen med sin gamle erkefiende Demokratisk unionistparti DUP. DUP kjemper med nebb og klør for at Nord-Irland skal forbli en britisk provins, mens Sinn Fein vil bryte med britene.

- Sinn Fein og DUP må sette seg ned og snakke, mente John Johnson. Mange av Nord-Irlands 1,1 millioner velgere er stemmetrette, etter at de har vært gjennom ikke mindre enn ti valg og folkeavstemninger siden 1998.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store problemer

I 1998 gjorde den såkalte langfredagsavtalen slutt på 30 års blodig indre konflikt mellom nordirske katolikker og protestanter. Arbeidet med å gi provinsen utstrakt indre selvstyre har siden da støtt på store problemer, som politikerne nå må forsøke å løse.

- Vi vil ikke sette oss ved regjeringsbordet med Sinn Fein før vi er overbevist om at de er et demokratisk parti, sa DUP-politikeren Gregory Campbell tirsdag kveld. Sinn Fein-leder Gerry Adams anklaget DUP for å blokkere veien mot en varig politisk løsning i Nord-Irland.

Onsdagens valg gjaldt 108 nye representanter til den nordirske selvstyreforsamlingen, som har vært oppløst siden 2002. En av de siste meningsmålingene før valgdagen ga DUP en oppslutning på 25 prosent og Sinn Fein 22 prosent. (©NTB)