Jussprofessor kritisk til Valla-granskning
Granskningsekspert Johan Giertsen mener LO aldri burde satt i gang egen granskning. - LOs forhold til sin leder er et tillitsspørsmål, ikke et juridisk spørsmål, fastslår han.
Jussprofessor Giertsen skriver for tiden bok om det rettslige rammeverket for offentlige og private granskninger.
Og han mener Yssen-saken aldri burde vært gransket:
- Denne saken egner seg ikke for granskning. Trenger man virkelig tre jurister og en granskning for å finne ut om man har tillit til sin tillitsvalgte leder eller ikke?
Fredag kommer granskningsrapporten fra advokat Jan Fougner og hans team. Samme dag kan Gerd-Liv Vallas dager som LO-leder være omme, dersom LO-sekretariatet vender tomlene ned.
- Saken burde ikke vært gransket, fordi dette er en personalsak. Det virker som om LO ikke fant noen annen strategi i slutten av januar enn å gå for granskning. Akkurat som med fjorårets offentlige UDI-granskning, så kunne man også klart seg uten denne, sier jusprofessor Giertsen til ABC Nyheter.
Valla burde møtt Yssen
Isteden mener han at LO burde tatt til seg ett av de mange rådene fra eksperter innen arbeidslivet og fått partene i forsoningsmøte i midten av januar. Også en tidligere gransket stiller spørsmål ved Fougners Valla-undersøkelser.
- Jeg er veldig overrasket over at LO velger å granske noe som burde vært behandlet innen organisasjonens organer, sier generalsekretær Trygve G. Nordby i Røde Kors.
Den tidligere UDI-direktøren ble gransket av Graverutvalget, som jobbet på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
- Det virker tilfeldig hvordan det enkelte granskningsutvalg anlegger sitt mandat, og jeg opplevde Graverutvalget som et rent bestillingsverk. Utvalget rapporterte blant annet til oppdragsgiver underveis, forteller Nordby.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen
Advarer mot domfellelse
Giertsen påpeker at det primært finnes to typer granskninger i Norge; etter større ulykker eller når det er avdekket betydelig svikt i samfunnsstyringen.
- Offentlige granskninger støtter seg på en del retningslinjer, blant annet i offentlighetsloven og forvaltningsloven, mens private granskninger som denne og den Redningsselskapet gjennomførte ikke har noen skrevne regler. Her ligger granskningsutvalgets skjønn til grunn for prosessen, og det kan skape usikkerhet, påpeker Giertsen.
Trygve Nordby advarer Fougners utvalg mot å felle en dom i Valla-saken.
- Hvis ikke utvalget er nøkternt og balansert, som jo nettopp er det man ønsker fra en kommisjon, så risikerer man at konklusjonen får et domspreg. Dermed kan konsekvensene gripe lengre enn det er grunnlag for i granskningen, sier Røde Kors-sjefen.
Jussprofessor Johan Giertsen understreker at det kan bli støy rundt selve granskningsprosessen etter at rapporten er lagt frem.
Kritiserer rettssikkerheten
- En avgjørelse i domstolene avslutter alltid en sak, selv om dommen er faglig svak. Skal det bli ro rundt en sak etter en gransking, forutsetter det at granskingsrapporten overbeviser med grundighet og etterprøvbar argumentasjon.
Og spørsmålet om Gerd-Liv Vallas rettssikkerhet kan bli sentralt. Tidligere UDI-direktør Nordby mener rettsikkerheten hans ikke ble ivaretatt på grunn av mandatet og den tette tidsfristen som Graverutvalget aksepterte.
- Særlig hvis rapporten kritiserer henne, vil det være avgjørende om hun har fått en rettssikker og betryggende behandling. Uten en slik betryggende behandling, kan en risikere fortsatt støy rundt denne saken, slik man har sett i striden rundt Redningsselskapet, kommenterer Giertsen.
Ps! Les mer om jurister som etterlyser rettssikkerhet ved granskninger i Juristkontakt nr. 8 i 2006.