Åpen for alle - alltid

Libby skyldig i løgn og bedrag om CIA-lekkasje

Libby skyldig i løgn og bedrag om CIA-lekkasje
Libby skyldig i løgn og bedrag om CIA-lekkasje
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lewis «Scooter» Libby, tidligere stabssjef for den amerikanske visepresidenten, er kjent skyldig i nesten alt han var tiltalt for i skandalesaken omkring lekkasjen av identiteten til en CIA-agent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Lewis Libby ankommer rettssalen noen timer før han ble kjent skyldig i forbindelse med den skandaleomsuste lekkasjen av identiteten til en CIA-agent. Saken er nært knyttet til Irak-politikken forut for invasjonen i 2003. Reuters / Jason Reed / Scanpix

Washington (NTB-Reuters): Libby var før han måtte gå av i 2005 en av de mest innflytelsesrike rådgiverne i Det hvite hus. Nå risikerer han opptil 25 års fengsel etter å ha blitt kjent skyldig i både løgn, falsk forklaring og for å ha hindret etterforskningen av hvem som lekket identiteten til den hemmelige CIA-agenten Valerie Plame i 2003.

Kritikere av president George W. Bush og hans krigsstrategi i Irak har trykket Libby-saken til sitt bryst. Men det er ikke mer å hente i denne saken, og aktor Patrick Fitzgerald sier det ikke vil komme flere tiltaler. Saken er avsluttet.

Bush lei seg

Straks etter at dommen ble kunngjort tirsdag, erklærte president Bush via en talskvinne at han er lei seg både for Libbys og hans families del. Presidenten oppholdt seg i det ovale kontor da han fikk nyheten om juryens kjennelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han vil respektere juryens kjennelse, var alt talskvinnen Dana Perino ville si, og hun avviste å kommentere alle spekulasjoner om at Bush vil benåde Libby.

Libby, som nekter seg skyldig og ikke har villet forklare seg under rettssaken, ble kun frikjent på ett av fem tiltalepunkter. Det dreide seg om løgn overfor FBI-etterforskere.

Demokratene fornøyd

– Jeg er godt fornøyd med denne kjennelsen. Det er på tide noen i Bush-administrasjonen blir stilt til ansvar for manipulasjon av etterretningsmateriale og trakassering av alle som er kritisk til Irak-krigen, sier demokratenes flertallsleder i Senatet, Harry Reid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han får følge av presidenten i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, som mener denne saken har avslørt hvordan det arbeides i Bush-administrasjonens innerste sirkler.

– Rettssaken har avslørt en kynisk måte å håndtere opplysninger om nasjonens sikkerhet på og en klar plan for å sverte kritikerne av Irak-krigen. sier Pelosi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hevnaksjon

Etterforskerne har forsøkt å finne ut hvem som lekket identiteten til Plame etter at hennes mann beskyldte Bush-administrasjonen for å manipulere etterretningsopplysninger for å få et påskudd for å invadere Irak.

Kritikere av Bush-administrasjonen mener at lekkasjen var en straff for ektemannens uttalelser. Flere mener også at både visepresident Dick Cheney og Bushs mektige rådgiver Karl Rove er innblandet i saken. Ingen er imidlertid blitt tiltalt for selve lekkasjen.

Datoer har spilt en nøkkelrolle i rettssaken, og kjente journalister som Tim Russert i TV-selskapet NBC og Time-reporter Matt Cooper har lagt ut om hvordan Libby kom opp med navnet Plame.

Men forsvarerne har ikke kalt inn noen vitner for å underbygge påstandene om at Libby er blitt ofret for å beskytte enda mektigere menn i Det hvite hus. (©NTB)

Relaterte saker:

En dose sannhet etterlyses i Washington

Libby-vitne hardt ut mot Dick Cheney