Åpen for alle - alltid

Kina øker forsvarsbudsjettet

Kina øker forsvarsbudsjettet
Kina øker forsvarsbudsjettet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens største hær plusser på forsvarsbudsjettet til 271,7 milliarder kroner. Økningen på 17,8 prosent uroer USA og Kinas naboer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
Kinas utenriksminister Li Zhaoxing snakker med USAs ambassadør, Clark T. Randt Jr, i helgen. En amerikansk delegasjon besøkte Beijing.

- Vi synes det er viktig i vår dialog at vi forstår hva Kinas planer og intensjoner, sier USAs viseutenriksminister John Negroponte, ifølge Associated Press.

En talsmann for de kinesiske myndighetene, Jiang Enzhu, gikk ut med tallene søndag, og kom samtidig med kraftig kritikk av Taiwan. Talsmannen poengterte at budsjettveksten hovedsaklig skal gå til lønnsøkninger og til å forbedre forsvaret av landet.

- Kina har forpliktet seg til fred og har en defensiv militærstrategi. Kina vil ikke være med i våpenkappløp med noe land, og verken er eller ønsker å være en trussel for noe annet land, sa Jiang Enzhu.

Landets hær teller 2,3 millioner, og er verdens største. Men Pentagon mener Kinas militære budsjett er langt større, og påpeker at budsjett-tallene blant annet ikke inkluderer våpenkjøp

USAs forsvarsbudsjett er vel 12 ganger større enn Kinas.