Fordoblet antall alko-forgiftninger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en rapport fra Helsetilsynet er det en urovekkende mangel på oppfølging av unge med alkoholforgiftning her i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 1999 er økningen i antall akutte forgiftninger mer enn doblet. Det er en særlig stor økning blant kvinner.

Og det viser at de unge ikke drikker for mye fordi de er uvant med alkohol. I stedet tyder mye på at den enkelte ønsker å miste kontrollen ved å drikke seg bevisstløs.

Rapporten beskriver også en tjeneste full av tilfeldigheter, mangel på helhet og lite kunnskap. Hva pasienten får av oppfølging, avhenger i stor grad av kompetansen og holdningene til personalet de møter.

- Ikke noe rusmiddel har større utbredelse enn alkohol, og skadene er store. Likevel ser vi at hele systemet er mer giret mot opiater og overdoser, sier direktør Lars Hanssen i Helsetilsynet til Aftenposten.

- Har noen psykiske plager, er det enda viktigere med oppfølging. Da er det ikke godt nok å bare tørke dem opp og sende dem diskret hjem til foreldrene, sier Hanssen.

Han mener utviklingen er så alvorlig at bevisstheten rundt alkoholforgiftning må økes og kompetansen i systemet sikres med nye og gode rutiner. (©NTB)