
Vil ha slettet ulovlig politiregister

I saken om terror og skyting mot synagogen i Oslo, dukket det plutselig opp et portrett av en eks-klient. Advokat John Christian Elden vil vite hvorfor bildet ikke var slettet fra politiets registre.
Advokat John Christian Elden vil vite om Oslos politimester Arnstein Gjengedal har et ulovlig fotoregister. Foto: Scanpix
I fjor høst fikk advokat John Christian Elden seg litt av en overraskelse. Under etterforskningen av fjorårets skyting mot den jødiske synagogen i Oslo var han tilstede ved en fotokonfrontasjon hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Da dukket det plutselig opp et portrett av en eks-klient, et bilde som skulle ha vært slettet fra politiets registre ettersom den tidligere klienten ikke var domfelt.
- Dette er uholdbart, men heldigvis ble han ikke trukket inn i saken, sier Elden til ABC Nyheter.
- Folk skal ikke komme i en slik situasjon. De som ser bildene tror dette er kriminelle, og i tillegg kan man risikere å bli plukket ut som skyldig. Denne gangen mente en heldigvis ikke at det var ham.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSkjer dette ofte?
Det som gjør saken ekstra pikant er at det ikke er første gang slikt skjer. I 2002 ble en oslomann slengt på glattcelle etter feilaktig å ha blitt identifisert av en psykisk utviklingshemmet kvinne som påsto seg overfalt og misbrukt. Den gang var det Asker og Bærum politidistrikt som ikke hadde slettet mannen fra fotoarkivet etter at en annen sak hvor han var innblandet ble henlagt.
I den saken var det også John Christian Elden som var advokat.
- Når det har skjedd to ganger med meg, så kan en bare undres over hvor mange slike tilfeller som eksisterer, sier Elden.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTar ikke ansvar
Hysj-politiet overtok etterforskningen av terrorsaken 1. oktober. Den famøse fotokonfrontasjonen fant sted to dager senere. Bildene som ble brukt var satt sammen av Oslo politidistrikt, men de vil ikke ta på seg noe ansvar:
- Snakk med PST, det er vårt svar, sier Jørn Kristian Jørgensen ved politidistriktets informasjonsenhet.
Artikkelen fortsetter under annonsenHos PST aksepterer de ansvaret for etterforskningen, men de vil ikke ta på seg skylden for billedbruken.
- Vi har skrevet brev til Elden med kopi til Kripos og Økokrim. Nå må Kripos følge opp, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen.
Hos Kripos mener en derimot at de har gjort sitt. Om lag to måneder før fotomontasjen ble lagt fram hadde de slettet Eldens tidligere klient fra både sitt digitale fotoregister (POF) og fingeravtrykksregisteret (AFIS). Kripos sin enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet mener synderen er, nettopp, Oslo politidistrikt.
«Det antas derfor at Oslo politidistrikt har benyttet et foto fra lokalt fotoregister», heter det i et brev fra dem.
Skulle vært stanset
Etter hendelsen i 2002 tok John Christian Elden kontakt med Datatilsynet som kontaktet Politidirektoratet (POD). Den overordnede politimyndigheten kunne da slå fast at det hadde skjedd en svikt i rutinene.
Artikkelen fortsetter under annonsen«Politidirektoratet beklager det inntrufne og vil gå igjennom rutinene for sletting i politiets fotoregister, for å unngå at slikt skjer igjen», heter det i PODs svar til Datatilsynet.
Etter at nok et bilde er brukt ulovlig av politiet, skriver tilsynet et nytt brev til POD hvor de ber om at dette stoppes for framtiden:
«Klagen fra Elden gir grunn til å tro at rutinene for sletting av foto i politiets lokale fotoregistre fortsatt er for dårlige, eller at rutinene ikke følges i praksis», heter det.
Politidirektoratet sitter nå og jobber med saken.
- Ja, dette er nå til behandling hos oss, sier PODs Stig Brusegard.