15-åring tiltalt for overlagt drap

15-åring tiltalt for overlagt drap
15-åring tiltalt for overlagt drap
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 15 år gammel somalisk jente fra Ulefoss i Telemark er tiltalt for overlagt drap på sin mor. Den gravide 15-åringen stakk moren flere ganger med kniv mens hun lå og sov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Bilde:
Den drepte moren ble påført flere knivstikk mens hun sov, og ett av knivstikkene gikk gjennom venstre overarm og endte i hjertet. Foto: Per-Åge Eriksen / SCANPIX

Skien/Oslo (NTB-Cathrine Slaaen): Tiltalen etter straffelovens paragraf 233 har en strafferamme på 21 års fengsel, med en minstestraff på seks års fengsel.

- Vi må bare ta til etterretning at Riksadvokaten opprettholder siktelsen. Men det er leit. Jeg mener det ikke foreligger en situasjon som tilsier noen veloverveid handling, sier jentas forsvarer, Sverre Ingram Andersen, til NTB.

Drapet skjedde i familiens leilighet på Ulefoss torsdag 31. august i fjor. Moren ble påført flere knivstikk mens hun sov, og ett av knivstikkene gikk gjennom venstre overarm og endte i hjertet.

Forsvareren jobber nå for at jenta skal gå under minstestraffen på seks år, noe som kan skje som følge av at jenta bare var 15 år.

- Dette er et barns desperate handling som har skjedd som følge av en fortvilet livssituasjon. Hun var bare 15 og noen måneder. 14-åringer blir ikke straffet i det hele tatt, sier Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Var gravid

15-åringen skal ha forklart til politiet at hun ikke så noen annen utvei, for å kunne leve det livet hun ønsket. Den somaliske jenta var gravid da hun knivstakk sin mor. Andersen forteller at mor og datter hadde et svært konfliktfylt forhold.

- Hun hadde et stort problem i forhold til livssituasjonen. Men det var ikke noen direkte kobling mellom graviditeten og konflikten med moren, sier Andersen.

Dagen etter fødselen tok barnevernet over omsorgen for barnet. Ifølge Andersen innser jenta, som selv blir tatt hånd om av barnevernet, at hun ikke er i stand til å ta vare på ungen. Hun har gjort en avtale med den eldre somaliske barnefaren om omsorgen for barnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidspunkt uklart

Det er ikke klart når saken er berammet i Nedre Telemark tingrett.

- Det er uklart akkurat når, men det vil trolig skje i løpet av april eller mai. Vi har vært i kontakt med Riksadvokaten og regner med at tidspunktet avgjøres om et par dager, opplyser Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den avdøde somaliske kvinnen hadde oppholdstillatelse i Norge og skal etter det politiet vet ha bodd i leiligheten hun ble funnet i på Ulefoss, sammen med sine tre barn. Den 15 år gamle datteren var eldst av de tre, og også de to yngre barna er blitt tatt hånd om av barnevernet. 15-åringen ble gjenforent med sin mor i Norge i 2003, etter ni års atskillelse. Jenta hadde bodd hos familie i Somalia inntil hun som tolvåring kom til Ulefoss (©NTB)