Tok en Fortuna 35 år etter

Tok en Fortuna 35 år etter
Tok en Fortuna 35 år etter

Hviterusseren Leanid Karneyenka tok sølv på dagens 15 kilometer i ski-VM. - Det eneste jeg kommer på av lignende sportssensasjoner, skjedde i Sapporo i 1972, sier Per Jorsett til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN)
Hviterussiske Leanid Karneyenka stod i dag for en av tidenes største skreller da han tok sølv på 15 kilometer fristil i ski-VM

Per Jorsett sammenligner dagens sølvmedaljevinner Karneyenka med polakken Wojciech Fortuna fra Sapporo-OL 1972 (Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX)Per Jorsett sammenligner dagens sølvmedaljevinner Karneyenka med polakken Wojciech Fortuna fra Sapporo-OL 1972 (Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX)

Onsdag danset Leanid Karnejenka seg inn til sølvmedalje i ski-VM.

19-åringen har aldri tidligere deltatt i et verdenscuprenn før ski-VM i Sapporo. Han deltok i skiathlom tidligere i mesterskapet, men brøt allerede etter klassiskdelen. I fjor var hans beste resultat 16.-plass i skiathlom i junior-VM.

Denne prestasjonen rager meget høyt når det kommer til sportslige overraskelser.

ABC Nyheter spurte kommentatorlegende og idrettshistoriker Per Jorsett om han kunne trekke linjer mellom Karneyenkas prestasjon i dag og tidligere sjokkhendelser.

- Det første som slår meg av lignende sensasjoner er gullet til Wojciech Fortuna fra Polen i hopp stor bakke i Sapporo-OL 1972. Det var en gedigen sensasjon, sier Jorsett.

Dagens kommentatorer i langrenn, Kjell Kristian Rike og Jon Herwig Carlsen dro også sammenligninger med Fortunas seier i 1972 under dagens sending,

Skøyteskreller

Jorsett følger med på både langrenn og hopp, men naturlig nok dreier samtalen seg inn på skøyter, en sport Jorsett har fulgt i mange år - både på nært hold som kommentator og fra TV-stolen hjemme.

- Når vi først er inne på skøyter, så er det vel to hendelser jeg i farten kommer på. Det aller første er sovjetrusseren Igor Malkovs 10.000 meter gull fra Sarajevo OL i 1984. Det var en sensasjon som ikke glemmes med det første, sier Jorsett.

Han forteller videre at dagens norske trener, amerikanske Peter Müller, er av de som har skrellet stort på isen.

- Peter Müller vant 1.000 meter i OL i Innsbruck i 1976, noe som var en stor overraskelse for oss som fulgte med.

Jorsett tror at dagens sølvedaljevinner vil bli stående som en av de største overraskelsene gjennom tidene.

Personvernpolicy