Gelius: - VIF sender ut dårlige signaler

Gelius: - VIF sender ut dårlige signaler
Gelius: - VIF sender ut dårlige signaler

Vålerenga-prest Einar Gelius er slett ikke fornøyd med at klubben har tatt inn ordet «religiøse» i lovverket sitt. - Vedtaket er konkret rettet mot Vålerenga kirke, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
Vålerenga-prest Einar Gelius protesterte da klubben vedtok en ny paragraf i klubblovene. Her er VIF-presten på kamp med kulturminister Trond Giske.

- Vår arena er idretten, vi har ikke som oppgave å arrangere gudstjenester eller politiske møter - vi skal ikke bidra til å arrangere slike evenementer, men være rause og nøytrale, sa Jan Hellerud på årsmøtet i Vålerenga Fotball tirsdag kveld.

Deretter fremmet han forslag om å endre paragraf en i idrettslagets lov til: «Laget er selvstendig, frittstående og nøytral i politisk og religiøse spørsmål, med utelukkende personlige medlemmer». Ordet «religiøse» var ikke med i det tidligere lovverket, og forslaget var en klar reaksjon på A-lagets takkegudstjenester i Vålerenga kirke de siste årene.

- Jeg tok det opp i 2004 også - da hadde vi ikke hatt takkegudstjenester på 90 år, sa Hellerud.

Forslaget ble stemt igjennom med to stemmer imot. En av dem tilhørte Einar Gelius, som avviste at det kun er i senere tid Vålerenga har feiret edelt metall i kirken.

- Det blir feil om fotballen skal invitere til kirken, det skal kirken selv gjøre. Men vi kan ikke vedta andre lover enn Fotballforbundets. Dessuten liker jeg ikke at det er Vålerenga kirke som brukes som eksempel her. Dette sender dårlige signaler utad, og vil bli tolket som et vedtak mot Vålerenga kirke, sier Gelius til ABC Nyheter etter avstemningen.
Den profilerte Vålerenga-presten stiller også spørsmål ved hvordan vedtaket skal håndheves.

- Skal «Vål'enga kjerke» nektes avspilt på kampene? Slik loven sto dekket den Vålerengas behov.
Avtroppende styremedlem Svein Mollekleiv argumenterte for hovedstyrets syn:

- Vålerenga Fotball er en politisk og nøytral organisasjon som har plass til alle. Vi oppfatter ikke de motsetningene du opplever i dette forslaget, Einar. Selvsagt er det åpning for at du kan invitere til kirken, men klubben skal ikke ta standpunkt eller ekskludere, sa Mollekleiv.

Med det nye vedtaket er det definitivt for medlemmene at «Vål'enga er vår relijon», som Klanen synger.

Personvernpolicy