Ambisiøse fiskeplaner fra Tromsø

Tromsø er fiskebyen uten fisketorg. Istedenfor å bare bygge et fisketorg, skal de nå gå enda lenger. For langt, mener enkelte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tromsø: fiskebyen uten fisketorg. Nå planlegges nordnorsk sjømatsenter. (Foto: Tor Richardsen / SCANPIX)Tromsø: fiskebyen uten fisketorg. Nå planlegges nordnorsk sjømatsenter. (Foto: Tor Richardsen / SCANPIX)

Det som startet ønsket om et fisketorg til Tromsø, har utviklet seg til å bli visjonen om et nordnorsk sjømatsenter som skal bli et utstillingsvindu for kystkommunene.

Nettopp det at planene har blitt utvidet fra kun å gjelde fisketorg til å omfatte veldig mye, har blitt kritisert.

- Saken er behandlet politisk, og jeg synes planene med senteret blir altfor omfattende. Fisken har kommet i bakgrunnen, sier lokalpolitiker Eduardo Da Silva (Ap) på telefonen til ABC Nyheter.

Ambisiøse visjoner

Tromsø kommune ønsker at senteret skal bli et «blå-grønt» møtested for byens, kystens og den tilreisende befolkning. Senteret er tenkt å inneholde fiskehaller og salgsboder for produkter fra den grønne sektor.

I et brev fra ordførerer Herman Kristoffersen til næringsminister Dag Terje Andersen, sier Kristoffersen at de ønsker å knytte til seg gourmet- og restaurantinteresser, helsesiden og aktører med interesse for kystens kultur og historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senteret skal ha en kobling mot kystkommunene i nord, der disse vil bli invitert inn som deltakere. På denne måten kan senteret fungere som et utstillingsvindu for kystkommunene.

Tromsø uten fisketorg

- Det startet med at det lenge har vært et ønske fra mange om at vi skal ha et fisketorg her i byen. Etter hvert har i utvidet det til at alle lokale produsenter skal kunne selge produktene sine, sier varaordfører Pia Svensgaard til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dere har ikke fisketorg?

- Vi har ikke fisketorg i byen. Vi har noen sjarker som ligger nede ved brygga, og som er utsolgt klokken 10.

I planleggingsfasen

- Det er for tidlig å si når senteret kan ferdigstilles, men det kan være en realitet innen tre til fem år sier Jan Einar Reiersen i Plan og næringsetaten i Tromsø kommune til ABC Nyheter.

Reiersen kan ikke si noe om hvordan senteret skal finansieres, men ett styre er nå nedsatt og i gang med konkretisering av prosjektet. Ved siden av de lokale aktørene vil det offentlige ved staten, fylkeskommunen og kommunen bli invitert med som deltakende parter.

- Senteret skal bli et utstillingsvindu for hele kysten i nord, lød det ambisiøst fra SV-politiker Jens Revold til Nordlys i fjor.