Ambisiøse fiskeplaner fra Tromsø

Tromsø er fiskebyen uten fisketorg. Istedenfor å bare bygge et fisketorg, skal de nå gå enda lenger. For langt, mener enkelte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsø: fiskebyen uten fisketorg. Nå planlegges nordnorsk sjømatsenter. (Foto: Tor Richardsen / SCANPIX)Tromsø: fiskebyen uten fisketorg. Nå planlegges nordnorsk sjømatsenter. (Foto: Tor Richardsen / SCANPIX)

Det som startet ønsket om et fisketorg til Tromsø, har utviklet seg til å bli visjonen om et nordnorsk sjømatsenter som skal bli et utstillingsvindu for kystkommunene.

Nettopp det at planene har blitt utvidet fra kun å gjelde fisketorg til å omfatte veldig mye, har blitt kritisert.

- Saken er behandlet politisk, og jeg synes planene med senteret blir altfor omfattende. Fisken har kommet i bakgrunnen, sier lokalpolitiker Eduardo Da Silva (Ap) på telefonen til ABC Nyheter.

Ambisiøse visjoner

Tromsø kommune ønsker at senteret skal bli et «blå-grønt» møtested for byens, kystens og den tilreisende befolkning. Senteret er tenkt å inneholde fiskehaller og salgsboder for produkter fra den grønne sektor.

I et brev fra ordførerer Herman Kristoffersen til næringsminister Dag Terje Andersen, sier Kristoffersen at de ønsker å knytte til seg gourmet- og restaurantinteresser, helsesiden og aktører med interesse for kystens kultur og historie.

Senteret skal ha en kobling mot kystkommunene i nord, der disse vil bli invitert inn som deltakere. På denne måten kan senteret fungere som et utstillingsvindu for kystkommunene.

Tromsø uten fisketorg

- Det startet med at det lenge har vært et ønske fra mange om at vi skal ha et fisketorg her i byen. Etter hvert har i utvidet det til at alle lokale produsenter skal kunne selge produktene sine, sier varaordfører Pia Svensgaard til ABC Nyheter.

Dere har ikke fisketorg?

- Vi har ikke fisketorg i byen. Vi har noen sjarker som ligger nede ved brygga, og som er utsolgt klokken 10.

I planleggingsfasen

- Det er for tidlig å si når senteret kan ferdigstilles, men det kan være en realitet innen tre til fem år sier Jan Einar Reiersen i Plan og næringsetaten i Tromsø kommune til ABC Nyheter.

Reiersen kan ikke si noe om hvordan senteret skal finansieres, men ett styre er nå nedsatt og i gang med konkretisering av prosjektet. Ved siden av de lokale aktørene vil det offentlige ved staten, fylkeskommunen og kommunen bli invitert med som deltakende parter.

- Senteret skal bli et utstillingsvindu for hele kysten i nord, lød det ambisiøst fra SV-politiker Jens Revold til Nordlys i fjor.

Personvernpolicy