Usikkerhet i LO om Vallas framtid

LOs øverste ledelse nekter å spekulere på hva som kan bli utfallet når granskingsleder Jan Fougner legger fram sin rapport 9. mars. Men innad i LO er det usikkerhet om Gerd-Liv Valla i det hele tatt v

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fungerende LO-leder Roar Flåthen kan bli mannen som leder organisasjonen gjennom vårens lønnsoppgjør. Men selv forholder han seg til at Gerd-Liv Valla er tilbake i sjefsstolen 18. mars. Foto: Heiko Junge / SCANPIXFungerende LO-leder Roar Flåthen kan bli mannen som leder organisasjonen gjennom vårens lønnsoppgjør. Men selv forholder han seg til at Gerd-Liv Valla er tilbake i sjefsstolen 18. mars. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Oslo (NTB-Mats Rønning): Striden mellom LO-lederen og tidligere internasjonal sekretær Ingunn Yssen kastet lange skygger over møtet i representantskapet tirsdag. Så betent er saken at fungerende LO-leder Roar Flåthen så seg nødt til å ta tyren ved hornene under sitt åpningsinnlegg.

- Dette er en vanskelig tid for oss alle, og ikke minst for LO-lederen. Vi hadde ønsket at Gerd-Liv Valla var her i dag, men hun måtte melde pass på grunn av ryggen. Hun er sykmeldt, men utålmodig etter å komme i gang, sa Flåthen.

Ved sin side hadde han blant andre LO-sekretærene Ellen Stensrud og Rita Lekang, som begge havnet på VGs førsteside lørdag etter at deres fortrolige vitneforklaringer for granskingsutvalget hadde lekket ut til pressen.

Rapporten utsatt

Verken Stensrud eller Lekang har ønsket å kommentere oppslaget i VG, som i høy grad har bidratt til å forsterke inntrykket av Vallas krevende lederstil. Men Roar Flåthen gjorde det klart at han har lite til overs for at anonyme kilder får slippe til i pressen.

- Vi har avstått fra å kommentere slikt, og legger opp til en grundig og skikkelig behandling av granskingsrapporten, sier han.

Like før hadde det blitt kjent at overleveringen av granskingsrapporten er utsatt fra 5. til 9. mars.

- Endringen skyldes dels utvalgets behov for mer tid til å skrive rapporten ferdig, og dels praktiske behov på LOs side knyttet til behandlingen i LO-sekretariatet, sier granskingsutvalgets leder, advokat Jan Fougner.

Ingen i LO ville tirsdag forklare hva slags behov organisasjonen har for å utsette rapporten, men Flåthen understreker at 9. mars er datoen sekretariatet møtes for å diskutere saken.

Usikker framtid

- Hvordan vi vil behandle rapporten blir opp til sekretariatet å bestemme, sier Flåthen til NTB. Han kan ikke love at rapporten vil bli offentliggjort i sin helhet, og sier til VG Nett at LO-sekretariatet først vil gjøre en vurdering av hva som er fornuftig å legge fram for allmennheten.

I likhet med øvrige LO-topper, avstår Flåthen fra å kommentere striden mellom Valla og Yssen i detalj. Han vil heller ikke spekulere på hva som kan bli utfallet av saken.

- Vi overleverer våre krav til NHO i lønnsoppgjøret 15. mars, og Gerd-Liv Valla er sykmeldt fram til 18. mars. Vi forholder oss til at hun er tilbake da, sier Flåthen.

Innad i LO er det imidlertid stor usikkerhet om hvor vidt Valla noensinne vil vende tilbake som leder av landets største arbeidstakerorganisasjon.

- Hadde du spurt meg før VGs oppslag i helgen, hadde jeg svart at Valla blir sittende som LO-leder. Nå er jeg usikker, sier den profilerte fagforeningslederen Terje Skog til NTB. Skog leder EL & IT-forbundet i Oslo og Akershus.

Frittstående eksperter som valgforsker Frank Aarebrot og seniorrådgiver Hans Geelmuyden slo i helgen fast at det trolig er slutt for Valla dersom granskingsrapporten ikke innebærer full renvasking.

- Ikke svekket

Om Vallas framtid synes usikker for mange tillitsvalgte i LO, hersker det full enighet om at personstriden ikke kommer til å forkludre selve lønnsoppgjøret.

- Nei, dette er en personstrid. Den kan ha svekket LOs omdømme og Vallas posisjon, men organisasjonens makt er ikke forrykket, sier Skog til NTB.

Han får støtte av Per Østvold, leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

- Denne saken har ingen betydning for lønnsoppgjøret. Utover det vil jeg ikke si noe som helst om dette, sier han til NTB.

Heller ikke de to tidligere LO-lederne Yngve Hågensen og Leif Haraldseth lot seg lokke til å si sin mening om Valla/Yssen-saken. På spørsmål fra NTB om hva han ventet seg av møtet i representantskapet, svarte Hågensen blidt, men bestemt:

- Gode vedtak. (©NTB)

Personvernpolicy