The Plan: «Walk For Gold» (Razzia/Bonnier Amigo)

Med gull i skoa

The Plans' tredje album «Walk For Gold» lever opp til navnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprinnelig bestod svenske The Plan av fire medlemmer. Nå er kun en mann igjen: Theodor Jensen, som tidligere spilte sammen med Håkan Hellström i Broder Daniel. På The Plans tredje album «Walk For Gold» har han alliert seg med super-produsenten Jari Haapalainen. Og duoen Jensen /Haapalainen går bokstavelig talt for gull. For Jensens teft for melodier og Haapalainens øre for detaljer, er som skapt for røde løpere.

I Åpningslåta, «Another», møtes The Band og Håkan Hellström. Flere av låtene kunne faktisk når som helst ha sneket seg inn på Hellströms album, «Et kolikbarns bekännelser». Likevel, det er først og fremst den slentrete og detaljrike produksjonen som får Jensens nydelige sanger til å sveve som små fargerike ballonger milevis unna P4-frekvensens slitsomme husmorpop. Eller for den sags skyld høyt over hodene til den etter hvert kolossale mengden Idol-deltakere som hopper opp og ned i sin desperate jakt etter stjernene.

Theodor derimot, er ikke desperat. Snarere tvert i mot. Jakten på de gode melodier og detaljer som kan heve låtene opp og frem, synes å ha vært drivkraften fra dag én i arbeidet med «Walk For Gold». Et musikalsk puslespill med rom for mange løsninger. Litt impresjonistisk, om man vil. Som om låtene har måtte krabbe litt rundt på roteloftet før de stolt har reist seg opp ved hjelp av små viktige medhjelpere som for eksempel en snerten tamburin, en fyrig kastanjett eller en leken ukulele. Noe fantastiske «Mess» er et utmerket eksempel på. Eller for den saks skyld «Ruthless Eyes», der Haapalainens bruk av hender, tamburin og triangel, utgjør selve hjertet i låta. Formidabelt enkelt. Og formidabelt bra.

«Bus» er en poplåt du for enhver pris ikke vil gå glipp av, der den ruller rundt i sanden som en leken valp som logrer et stort smilehull i bakken. Tittelåta biter derimot godt fra seg. En energisk rocker som drives fremover av hissige gitarer, ivrige trommer og en koring som får meg å tenke på cowboy-filmer. «Stay Awhile» lener seg på et hammondorgel som underveis får hjelp av både mandolin, saksofon og trompet. En deilig, dvelende låt. Akkurat som skisseaktige og impresjonistiske «Garden», som sender tankene til psykedelisk pop fra slutten av 60-tallet.

I en tid der de fleste løper som gale rundt gullkalven, har Theodor Jensen valgt å gå. Og det er jo ikke dumt, i en tid der nesten ingen rekker bussen uansett. «Walk For Gold» er et ualminnelig godt album som ligger å vaker i kjølvannet av det som i dag defineres som indiepop. Et album som roper ut ditt navn. Kjøp!

Karakter: 8 av 10

Personvernpolicy