Flere voldtas i Oslo enn i New York

Flere voldtas i Oslo enn i New York
Flere voldtas i Oslo enn i New York
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forhold til innbyggertallet mottok Oslo-politiet tre ganger flere voldtektsanmeldelser enn politiet i New York i fjor. Senest i helgen ble tre kvinner forsøkt voldtatt hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:

I forhold til innbyggertallet mottok Oslo-politiet tre ganger flere voldtektsanmeldelser enn politiet i New York i fjor. Senest i helgen ble tre kvinner forsøkt voldtatt hovedstaden. Bildet viser en ambulanse som henter et av ofrene nederst i Trondheimsveien. Foto Morten F. Holm / SCANPIX

Natt til søndag ble tre kvinner utsatt for voldtektsforsøk og vold innenfor en radius på 200 meter på Grünerløkka i Oslo. I tillegg ble en mann rispet med kniv.

Disse voldtektsforsøkene er de siste i rekken av et økende antall overfallsvoldtekter.

Oslo verre enn New York
Tall som ABC Nyheter har innhentet viser at voldtekts-statistikken er verre i den norske hovedstaden enn i New York:

- Oslo politidistrikt mottok i fjor 125 anmeldelser for voldtekt. Ved utgangen av fjoråret bodde det 548.617 mennesker i Oslo.

- I New York var innbyggertallet på samme tidspunkt over 19,3 millioner. Politiet i New York mottok 1.498 voldtektsanmeldelser.

Dersom tallene korrigeres for folketall, så mottok politiet i Oslo tre ganger flere voldtektsanmeldelser i 2006, enn politiet i New York.

Flere overfallsvoldtekter
Leder for volds- og sedelighetsavsnittet ved Oslo politidistrikt Terje Kristiansen sier til ABC Nyheter at antallet anmeldelser ikke har økt siden i fjor. Derimot har voldtektsmottaket ved Oslo legevakt opplevd en sterk økning av hendendelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Endre Sandvik, direktør ved Oslo legevakt sier til ABC Nyheter at 291 mennesker henvendte seg til voldtektsmottaket ved Legevakten i Oslo for å få hjelp i fjor. Hittil i år har 43 stykker kontaktet voldtektsmottaket.

- Vi har ikke noe nøyaktig tall på hvor stor andel av de som kommer til oss som anmelder voldtekten, sier Sandvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge tall ABC Nyheter har hentet inn, mottok Oslo politidistrikt 125 anmeldelser for voldtekt i løpet av 2006, i tillegg til 44 anmeldelser for forsøk på voldtekt. Dette betyr at en stor del av de som henvender seg til voldtektsmottaket aldri anmelder forholdet.

Sandvik påpeker at den økningen vi har sett på overfallsvoldtekter de siste månedene, er en ny trend.

- Når det gjelder overfallsvoldtektene så anmeldes de nesten alle sammen, men er det snakk om nære relasjoner mellom gjerningsmann og offer, så er sannsynligheten for anmeldelse mindre, hevder Sandvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sliter med ressursmangel
Antallet henvendelser til voldtektsmottaket har økt med 25 prosent per år de to siste årene. Om denne økningen skyldes at det gjøres flere voldtekter, eller om flere kontakter mottaket av andre årsaker, ønsker ikke Sandvik å spekulere i.

- Det har vært en kjempejobb å ta imot denne økningen. Vi trenger mer ressurser for å ivareta dette på en god måte. Det skal være et møte tirsdag, der blant annet bevilgningene skal vurderes. Vi har sagt at for å gjøre hovedjobben, som er å ta imot disse kvinnene og gjøre en god undersøkelse, så trenger vi tre ekstra millioner. I tillegg så trenger vi et par nye stillinger til undervisning og kompetanseheving.

- Tiden vi er i rettssalen har tredoblet seg fra 2005 til 2006, og det går med ganske mange dagsverk per rettssak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforsker for fullt
Etterforskningen av voldtektsforsøkene i helgen pågår for fullt. De fornærmede kom ikke i kontakt med folk fra sedelighetsavsnittet før mandag, noe som er blitt kritisert - særlig fra Oslo legevakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet karakteriserer gjerningsmannen som farlig og ustabil.

Åstedsgranskere sikret fingeravtrykk og tekniske spor, og det ble notert navn på vitner.

- Vi har gjort tekniske undersøkelser, vi sjekker om det finnes videoopptak vi kan benytte. I løpet av dagen går vi ut med en rundspørring, og vi håper at vi i løpet av dagen får opplysninger nok til å gå ut med en tegning, sier Terje Kristiansen ved Oslo politidistrikt.

Ifølge Kristiansen tror politiet at det er samme gjerningsmann som har forbrutt seg på de tre stedene i helgen.

Nå har politiet etterlyst en mørk mann i 20-årene med afrikansk utseende etter de tre voldtektsforsøkene i Oslo sentrum. En tegning av mannen vil være klar om kort tid.

Mannen politiet etterlyser er slank, mellom 173 og 185 cm høy. Han var iført en hettegenser med mørk jakke.

Hverken Justis- og politidepartementet eller Politidirektoratet har gitt noen kommentar til ABC Nyheter.