Nordsjødykkerne raser mot arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen og den norske stat:

Beskyldes for systematisk tortur

Beskyldes for systematisk tortur
Beskyldes for systematisk tortur

Den norske stat har bedrevet «hasardiøs og eksperimentell forsøksvirksomhet» i Nordsjøen, mener dykkernes talsmann Tom H. Engh. Han mener statsråd Bjarne Håkon Hanssens departement er ansvarlig for «s

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tom H. Engh i NordsjødykkerAlliansen vil at Sivilombudsmannen vurderer tøffe anklager om tortur. Foto: ScanpixTom H. Engh i NordsjødykkerAlliansen vil at Sivilombudsmannen vurderer tøffe anklager om tortur. Foto: Scanpix

Myndighetene vil i lang tid fremover ha sin fulle hyre med offshore-historie. Mandag startet en fire uker lang rettssak i Oslo tingrett. Her er det Offshore Dykker Unionen som møter Staten i kamp for erstatninger. Men samtidig ligger et harmdirrende brev fra den andre dykkerorganisasjonen, Nordsjødykker Alliansen (NsdA), til behandling hos Sivilombudsmannen (SOM):

«Vi vil nå påvise at anklagene og forvaltningens behandling av dykkersaken bør klassifiseres som tortur og systematiske brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen», skriver de.

Hanssen vil ikke vite

Det kan også berøre dagens politisk ansvarlige statsråd, Bjarne Håkon Hanssen i Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID):

- Men jeg vet jo ikke hvem som er mest ansvarlig, de som sendte oss ned i dypet eller de som ikke vil vite hva som skjedde, sier NsdAs forhandlingsleder Tom H. Engh, til ABC Nyheter.

Wenche Rasch er informasjonssjef i AID. I en epost ber hun om forståelse for at de «ikke finner det riktig å kommentere en sak som er til rettslig behandling».

Men torsdag møter Engh og NordsjøAlliansen Sivilombudsmann Arne Fliflet for en gjennomgang av deres sak. Tom H. Engh er glad for ombudsmannen engasjement, men han føler seg ikke sikker på å få gjennomslag i første omgang.

For det er svært tunge beskyldninger organisasjonen kommer med i forhold til myndighetene.

«Dykkerne vil med tyngde hevde at myndighetene med sin vedvarende viten om den eksperimentelle, skadelige og dødelige behandling dykkerne gjennom tiår har vært utsatt for viser mangeårig tortur av skadelidte», skriver de.

- Det er sånn det oppleves, forteller Engh.

Myndigheten informerte dårlig

Utgangspunktet for henvendelsen til SOM er myndighetenes håndtering av hvordan tidligere dykkere skulle informeres om mulighetene for erstatning. Denne gruppen består av en rekke nasjonaliteter som staten har gjort lite for å kontakte.

- De har drevet skadebegrensning, sier Engh som tror staten har ønsket å begrense sine økonomiske utlegg.

Han viser derfor til at myndigheten har valgt å informere internasjonalt på nettet via norgesportalen, og da bare på ambassaden i London sine hjemmesider. Engh viser til at mange tidligere nordsjødykkere kom fra franskspråklige land.

- Så hvorfor kunne de ikke bare skrive brev, spør han.

I tillegg mener NsdA at antallet dykkere er satt altfor lavt. For mens ansvarlig departement, Bjarne Håkon Hanssens AID, setter tallet til 365, viser dykkerorganisasjonen til tall fra Petroleumstilsynet (som også er underlagt AID) som viser at det kan være snakk om mer enn 2000 dykkere.

- I dette tilfelle plasserer jeg ansvaret hos Bjarne Håkon Hanssen. Han er her ansvarlig for slett saksbehandling, mener Tom H. Engh.

Hvis alliansens ikke får gjennomslag hos Sivilombudsmannen, er de villige til å sende saken videre til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Les også: Tidligere artikkel om pionerdykkerne.

Personvernpolicy