Astronomisk jubelhelg i vente

Astronomisk jubelhelg i vente
Astronomisk jubelhelg i vente
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir det klarvær til helgen, kan du oppleve to helt spesielle himmelfenomener fredag og lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:

Bildet viser gigantplaneten Saturn da den gjemte seg bak Månen under en tilsvarende okkultasjon i 2001.Foto: Gitte Rydberg / SCANPIX

Bildemontasje som viser hvordan Månen beveget seg igjennom jordskyggen og stjernefeltet under den totale måneformørkelsen 9. november 2003. Foto: Arne Danielsen / SCANPIXBildemontasje som viser hvordan Månen beveget seg igjennom jordskyggen og stjernefeltet under den totale måneformørkelsen 9. november 2003. Foto: Arne Danielsen / SCANPIX

Lørdag kveld blir en total måneformørkelse synlig over hele landet, og denne formørkelsen regner astronomene som årets vakreste og viktigste himmelfenomen i vår del av verden. Halvannet døgn tidligere, natt til fredag, forsvinner kjempeplaneten Saturn bak Månen, og det hele er godt synlig med en vanlig kikkert.

Gigantplanet

Den gigantiske planeten Saturn (ti ganger så stor i diameter som Jorden) er gjenstand for en voldsom utforskning for tiden. Den amerikanske romsonden Cassini suser rundt der oppe og sender jevnlig ned bilder og data fra planeten, dens fascinerende ringsystem og av gassplanetens mange, mange måner.

For to år siden landet den europeiske sonden Huygens på Saturn-månen Titan, og har gitt oppsiktsvekkende data fra solsystemets eneste måne med atmosfære.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se med egne øyne

Førstkommende fredag kan alle med en vanlig kikkert (og klarvær) se gigantplaneten med egne øyne. Like etter klokka tre om natten (natt til fredag) begynner planeten å forsvinne bak Månen. Den blir borte i cirka 40 minutter før den kommer fram på andre siden av Månen.

Tidene varierer litt etter hvor i landet man befinner seg. Midt i landet, i Mosjøen, starter okkultasjonen klokken 03.01, mens den er 12 minutter senere i Oslo. En vanlig kikkert gir god nok forstørrelse til at man både ser planeten og dens berømte ringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Måneformørkelse

Måneformørkelsen natt til søndag skjer på et litt mer folkelig tidspunkt, som ikke tar altfor mye av nattesøvnen. Formørkelsen starter klokken 21.18 i det Månen tangerer halvskyggen fra Jorden. Den totale formørkelsen begynner et kvarter før midnatt og varer en drøy time. For nøyaktig tidsforløp sjekk her hos astronomi.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Måneformørkelsen skyldes at Månen havner i Jordens skygge. Sagt på en annen måte ligger Jorden midt mellom Solen og Månen og stenger for lyset.

På Blindern i Oslo blir det en stor publikumstilstelning i forbindelse med formørkelsen, og de som ikke har godt nok vær til å se formørkelsen kan se en live-overføring på nettstedet astronomi.no. (©NTB)