Serbia ikke skyldig i folkemord

Serbia ikke skyldig i folkemord
Serbia ikke skyldig i folkemord

Serbia kan ikke holdes direkte ansvarlig for folkemordet i Srebrenica, men landet brøt folkeretten og unnlot å bruke sin innflytelse for å hindre at bosniere ble massakrert i Srebrenica.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:

Kvinner i Tuzla i Srebrenica følger med på TV-dekningen av kjennelsen fra Den internasjonale domstolen i Haag, ICJ, mandag. Veggene bak kvinnene er dekket av fotografier av savnede slekt og venner. ICJ mener Serbia ikke kan holdes direkte ansvarlig for drapene på sivile bosniere i Srebrenica i 1995, men mener at landet brøt folkeretten da det ikke forhindret massakren. (Foto: REUTERS/Damir Sagolj/ SCANPIX)

Haag (NTB-Reuters-AP): Det slo FNs øverste domstol ICJ fast i sin kjennelse mandag. Domstolen finner med 13 mot 2 stemmer at Serbia ikke har begått folkemord, sa sjefdommer Rosalyn Higgins.

Men Serbia har ikke oppfylt sin forpliktelse til å forhindre folkemordet og straffe dem som stod bak, het det videre i kjennelsen.

Dommen fra Den internasjonale domstolen i Haag, International Court of Justice (ICJ), er historisk, og det på flere måter. For i tillegg til den konkrete kjennelsen som åpenbart er i Bosnias disfavør, er det første gang domstolen overhodet behandler spørsmålet om folkemord.

Og domstolen fastslo i sin kjennelse at Srebrenica-massakren i juli 1995 var folkemord, og at massakren ble utført av deler av den bosnisk-serbiske hæren. I kjennelsen heter det også at det daværende Jugoslavia, bestående av Serbia og Montenegro, leverte omfattende materiell og finansiell hjelp til de bosniske serberne.

- Retten finner at folkemordhandlingene i Srebrenica ikke kan tillegges Serbias statsorganers ansvar, heter det i den lange kjennelsen som rettens formann Rosalynn Higgins leste opp mandag formiddag. (©NTB)

Personvernpolicy