2.000 britiske islamister planlegger terror

Over 2.000 islamistiske terrorister planlegger selvmordsangrep mot mål i Storbritannia. Hensikten er å drepe så mange mennesker som mulig, mener britiske sikkerhetstjenester ifølge avisen Sunday Teleg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Restene av en bombesprengt buss sentralt i London etter en serie terrorangrep mot den britiske hovedstaden 7. juli 2005. Nå advarer etterretningstjenester om at britene kan bli rammet av nye blodige aksjoner. (Arkivfoto: Dylan Martinez, SCANPIX/REUTERS)Restene av en bombesprengt buss sentralt i London etter en serie terrorangrep mot den britiske hovedstaden 7. juli 2005. Nå advarer etterretningstjenester om at britene kan bli rammet av nye blodige aksjoner. (Arkivfoto: Dylan Martinez, SCANPIX/REUTERS)

London (NTB): Antallet mulige selvmordsbombere er langt høyere enn tidligere antatt. Faren for en stor terroraksjon i Storbritannia er nå høyere enn noen gang siden angrepene mot USA 11. september 2001, het det på den velinformerte avisens nettsider søndag.

Pekefingeren rettes spesielt mot terrornettverket al-Qaida, som sto bak angrepene mot New York og Washington i 2001. - Omfanget av al-Qaidas ambisjoner om å angripe Storbritannia og tallet på britiske ekstremister som er villige til å delta i slike angrep, er enda større enn vi før har antatt, heter det i et dokument Sunday Telegraph har fått tilgang til.

Faren øker

Terrorfaren vil øke gjennom 2007, mener etterretningsfolkene. - Vi er fremdeles overbevist om at al-Qaida vil fortsette å lete etter muligheter til å angripe spesielt sårbare mål og nøkkelpunkter i infrastrukturen. Det er sannsynlig at selvmordsaksjonister vil bli brukt i disse angrepene, heter det i dokumentet «Internasjonal terrorisme i Storbritannia».

Dokumentet er sendt til etterretningstjenesten MI5, som har ansvar for indre sikkerhet og kontraspionasje, til Kriminalpolitisentralen Scotland Yard, innenriksdepartementet, forsvarsdepartementet og statsministerens kontor. MI5-sjef Eliza Manningham-Buller sa nylig at hennes folk kjenner til 200 aktive terrornettverk med mer enn 1.600 medlemmer.

Etterretningstjenestene skal også ha rullet opp minst 30 saker der terroraksjoner var under aktiv planlegging. - Det antas at tallet på britiske statsborgere som deltar i denne typen sammensvergelser kan overstige 2.000, heter det i dokumentet Sunday Telegraph har sett.

Dødelige angrep

Til sammen 56 mennesker mistet livet i en serie terroraksjoner mot tre undergrunnstog og en buss i London 7. juli 2005. Et ny angrepsserie nøyaktig to uker senere endte uten tap av menneskeliv, men den 22. juli ble den uskyldige brasilianske elektrikeren Jean Charles De Menezes skutt og drept på en T-banestasjon av politifolk som trodde han var en terrorist.

Mer enn halvannet år senere har dagliglivet vendt tilbake til det normale for folk flest i London. Men en ikke navngitt toppolitiker sier til Sunday Telegraph at dagens terrorsituasjon er «ytterst nedslående og neppe vil bedre seg før om flere år».

Jonathan Eyal i tankesmia Royal United Services Institution mener al-Qaida er sterkere nå enn på lenge. Det skyldes at USA og deres allierte ikke har greid å drepe eller ta til fange terrornettverkets leder Osama bin Laden, sier han til den britiske søndagsavisen. (©NTB)

Personvernpolicy