Märtha overrasket i Rådhuset

Til stor overraskelse for de fleste var det kongsdatteren Märtha Louise som ønsket sine foreldre og alle andre gjester velkommen til festforestillingen i Oslo Rådhus fredag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prinsesse Märtha Louise, som var kveldens konferansier, kom til festforestillingen i Rådhuset sammen med sin ektemann Ari Behn. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXPrinsesse Märtha Louise, som var kveldens konferansier, kom til festforestillingen i Rådhuset sammen med sin ektemann Ari Behn. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Oslo (NTB-Wibecke Lie): Den scenevante kulturformidleren var kveldens konferansier da hele Norges opplevelsesgave til kongeparet skulle presenteres.

- Vi er i kveld samlet både her i Oslo Rådhus og i de tusen hjem for å feire 70-årsdagene til kong Harald og dronning Sonja. For dere som tror dette er en vanlig kongelig varieté, må jeg opplyse at dette er en ny vri og en gave fra hele Norge og fra landets kulturelle fremtid, sa prinsessen før hun henvendte seg direkte til sine foreldre.

- Det er mange som gleder seg i kveld fordi dere har en så sentral plass i nordmenns hjerter. Dere er enestående, og vi gratulerer, sa prinsessen blant annet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En halvtime tidligere vandret kongelige fra ni land opp den røde løperen til Rådhuset. Aller sist kom kong Harald med sin hvitkledde vinterdronning Sonja.

Grunnet dårlig vær, kom mange av de kongelige litt senere enn ventet til Oslo. Fyrst Albert av Monaco var blant de siste, men også han rakk forestillingen.

Takker foreldrene

Etter å ha ønsket velkommen introduserte prinsessen kveldens artister som nesten alle er under 18 år og kommer fra alle landets fylker, inkludert Svalbard.

Det var barn fra 16 nasjoner, alle bosatt i Hordaland, som fikk æren av å åpne forestillingen. Samtlige av landets fylkesmenn og sysselmannen på Svalbard sto for avslutningen, der de sang en omskrevet versjon av «Bamsens fødselsdag».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nå tar vi den blå sangen, sa fylkesmannen i Rogaland, Tora Aasland, da hun først introduserte nummeret under generalprøven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av forestillingen ble det også vist et lite videoglimt fra Märtha og Haakons tid som dansere i barneleikarringen på Folkemuseet. Og før det takket Märtha «mamma og pappa» for at de hadde gitt henne og broren muligheten til å få utfolde seg gjennom oppveksten, også kulturelt.

Opplevelsesgave

Hvert fylke viste ett innslag, og de opptredende var stort sett barn og unge som har fått sin opplæring på landets kommunale musikkskoler og kulturskoler.

De viste stor bredde i sine musikalske innslag, som spente over sang, musikk og dans - fra første sats i Bachs fiolinkonsert i a-moll (Vestfolds bidrag) til samisk rap fra Finnmark. I tillegg var det blant annet Mozart fra Nordland, trolldans fra Troms og trompetsolo fra Telemark.

Småtassene fra Jønsrudløkka barnehage i Hedmark smeltet publikums hjerter fullstendig da de tro til med sin egen nykomponerte «Bursdagssang til kongen og dronningen», der refrenget lød:

«Kjære konge, kjære dronning, vi er hoppende glad
for i dag skal vi feire deres fødselsdag.
Dere styrer landet og bestemmer så flott
og bor i et kjempefint slott.»

(NTB)