Lobbyist for USAs krigsindustri?

Nok en gang blåser det friskt rundt Sveriges utenriksminister Carl Bildt. Nå beskyldes han for å være hemmelig topplobbyist for USAs krigsindustri. I tillegg skal han ha tjent millioner på Irak-krigen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blandingen opsjoner og krigslobby skaper nye problemer for Sveriges utenriksminister Carl Bildt. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIXBlandingen opsjoner og krigslobby skaper nye problemer for Sveriges utenriksminister Carl Bildt. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Den svenske avisen Expressen avslørte tidligere i denne uken at dagens svenske utenriksminister Carl Bildt har jobbet som lobbyist for «Commitee for the Liberation of Iraq» (CLI) i månedene før Irak-krigen startet i 2003. Han hadde samtidig store opsjoner i kapitalforvalterselskapet Legg Mason som igjen investerte kraftig i USAs våpenindustri.

E xpressen anslår at verdien på disse opsjonene nå har steget til 11,5 millioner svenske kroner.

sin egen blogg avviser ikke Bildt de faktiske forholdene, men han avviser å ha fungert som noen våpenlobbyist eller krigshisser med private profittmotiver.

Skulle endre opinionen

Bildt har også forsøkt å fremstille CLI som en diskusjonsklubb eller tenketank. Dette avviser derimot lobbyorganisasjonens president Randy Scheunemann overfor Expressen:

- Jeg diskuterte saken med Carl Bildt og han var helt klar over at CLIs mål var å snu opinionen i USA og internasjonalt til fordel for en militær intervensjon i Irak.

Scheunemann vervet Bildt til organisasjonen i samarbeid med Bruce Jackson som var CLIs leder. Jackson jobbet tidligere som sjef for våpenprodusenten Lockheed Martins strategiske planavdeling.

Men den markante utenrikspolitikeren får hard kritikk fra sine politiske motstandere.

- Nå skjønner jeg hvorfor Carl Bildt ikke ville si at krigen mot Irak var et brudd på folkeretten da vi diskuterte dette i forrige uke, sier for eksempel sosialdemokratenes Urban Ahlin som også er nestleder i utenrikskomiteen. Tidligere har det vært offisiell svensk politikk at krigen mot Irak var et brudd på internasjonalt regelverk

Og Miljøpartiets Peter Eriksson sier at Carl Bildt ødelegger tilliten til svensk utenrikspolitikk.

Viser til Norges oljefond

De som forsvarer Bildt viser gjerne til det norske Petroleumsfondet som skal ha etiske regler for sine pengeplasseringer. For en av de 24 eksterne aksjeforvaltere som oljefondet bruker er - nettopp - Legg Mason.

Dette er slett ikke første gang Bildts ulike engasjement fra tiden før han ble statsråd vekker debatt. I januar ble det bestemt at han skal granskes for sine aksjeopsjoner i gass- og oljeselskapet Vostok Nafta.

Personvernpolicy