Norsk alkoholkonsum er skjevt fordelt, men hvem er stordrikkerne?

10 prosent drikker 50 prosent av all alkohol

10 prosent drikker 50 prosent av all alkohol
10 prosent drikker 50 prosent av all alkohol

Mens 10 prosent av oss ikke rører alkohol, drikker de mest aktive i bøtter og spann. De 10 prosentene som drikker mest, drikker faktisk halvparten av all alkohol i Norge, viser ny statistikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drikker neppe
Selv om Ole Einar Bjørndalen og Linda Grubben fikk et gigantisk glass øl etter en skiskytterseier, er de neppe blant de ti prosent som drikker halvparten av all alkohol i Norge. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Hvem disse storforbrukerne av alkohol er, er en gåte for forskerne. Ennå har ingen forsøkt å finne ut hvilke sosiale grupper de tilhører, alder eller kjønn. Det eneste man vet med sikkerhet, er at noen drikker veldig mye, mens andre knapt rører øl, vin eller brennevin.

- Det er en veldig skjev fordeling, fastslår avdelingsdirektør Jens Guslund ved Sosial og helsedirektoratet (SHdir), uten at han kan si noe mer.

Hvem er Topp 10?

De har nettopp gitt ut en rapport om norsk kosthold, og der kommer også alkohol inn i bildet. Men direktoratet har ingen data som underbygger hvem det er som ligger på alkotoppen.

Det vet heller ikke andre alkoholeksperter:

- Nei, vi har ikke sett på høygruppen, innrømmer også rusforsker Øyvind Horverak ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus). Det er dette instituttet som har avdekket at de 10 prosentene som drikker mest, står for hele 50 prosent av all alkoholkonsumsjon.

For tiden behandles nye data ved Sirus som kanskje kan bidra til å avdekke gåten om hvem det er som egentlig drikker mest. Men noe tror man allerede:

- Det er nok menn, sier Horverak til ABC Nyheter.

Forskeren tror også stordrikkerne geografisk befinner seg i byer, at de har høy utdannelse og gjerne også høy inntekt.

Folk lyver om alkohol

For forskerne er det et problem at Jeppe lyver om sitt alkoholforbruk. Når folk blir spurt, sier de at de drikker mindre enn de i virkeligheten gjør.

I sin siste rapport om nordmenns rusbruk, skriver Horverak: «Folk ønsker både å se seg sjøl og å sette seg sjøl i et litt bedre lys enn de fortjener, og siden et høyt alkoholforbruk anses som noe negativt, forskjønner de sitt alkoholforbruk noe ved å oppgi at de drikker mindre enn det de faktisk gjør».

For forskere som vil gjøre dypdykk i denne materien er det også et annet problem: man får ikke tak i de virkelige storkonsumentene gjennom intervjuundersøkelser.

Selv om undersøkelsene er representative med hensyn til kjønn, alder og bosted og så videre, er de ikke representative med hensyn til den viktigste variabelen, alkoholforbruk. Dette problemet blir forsterket når alkoholforbruket er så ulikt fordelt.

71 prosent under snittet

Grensen for å tilhøre de 10 prosentene som drikker mest er 11,3 liter ren alkohol, mens gjennomsnittet hos Sirus lå på 4,5 liter. Denne toppgruppen sto for 46 prosent av det samlede alkoholforbruket i 2004, som er sist registrerte år hos Sirus.

På den annen side drakk 71 prosent mindre enn gjennomsnittet samme år. Og de 50 prosentene som drakk minst, sto for bare 8,5 prosent av forbruket i 2004.

Her er SHdirs rapport Utviklingen i norsk kosthold

SIRUS-rapporten Rusmidler i Norge, 2006

Personvernpolicy