Fall ødela sjansene

Tor Arne Hetland falt og Norge mistet sjansen til gullmedalje på lagsprinten. Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen sikret norsk bronse i kvinneklassen.  

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En skuffet Tor Arne Hetland etter lagsprinten i Sapporo Dome. (Foto: Erlend Aas, SCANPIX)En skuffet Tor Arne Hetland etter lagsprinten i Sapporo Dome. (Foto: Erlend Aas, SCANPIX)

Norge og Tor Arne Hetland falt fra medaljekampen på tredje etappe i sprintstafetten i VM fredag og ble nummer sju.

Gullet gikk til italienerne Renato Pasini og Cristian Zorzi som spurtvant foran Russland og Tsjekkia.

Ikke Nordens dag

– Da jeg kom meg opp igjen, var toget gått. Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde. Jeg bare kjørte ut nederst i bakken. Inntil da hadde jeg fulgt lett med, sa en meget skuffet Tor Arne Hetland til NRK.

Han ønsket ikke å si på TV hva han tenkte og sa da han lå i snøhaugen som en snømann.

– Det egner seg ikke på TV, sa han. I VM i Oberstdorf i 2005 ble han verdensmester i lagsprint sammen med Tore Ruud Hofstad.

Makker denne gang var Petter Northug jr. som kjørte for fullt de to siste etappene selv om alt så håpløst ut. Han sparte seg ikke selv om han skal gå 30 kilometer skiathlom lørdag.

– I VM har du ikke lov til å gi opp. Det kunne ha skjedd noe med de andre lagene også, kommenterte sprinttrener Ulf Morten Aune.

Den svenske duoen Björn Lind og Peter Larsson nådde ikke finalen. Laget ble slått ut i semifinalen etter at Peter Larsson falt to ganger på siste etappe. Før det hadde Björn Lind brukket en stav.

Det var definitivt ikke Nordens dag for herrene på skistadion i Sapporo fredag.

Tysk Protest

Tyskland la inn protest etter målgang. Tyskerne mente Tsjekkia, som klarte bronsemedaljen, hadde vekslet i den forbudte sonen før siste etappe, noe som gjorde at Teichmann ble hindret.

Juryen til Det internasjonale skiforbundet (FIS) var ikke av samme mening som tyskerne. Protesten ble derfor avvist og tyskerne ble værende på fjerdeplass

Bronse til jentene

For jentene gikk det adskillig bedre. Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen sikret Norge bronse i lagsprinten for kvinner.

Torsdagens gullvinner Astrid Uhrenholdt Jacobsen sendte Bjørgen ut i ledelse på siste etappe, og Norge var på god vei mot et nytt VM-gull.

Men Sapporo-VM ser ikke ut til å bli noe drømmemesterskap for Bjørgen. Hun stivnet fullstendig like før slutt, og måtte la både finske Virpi Kuitunen og tyske Claudia Künzel-Nystad passere.

– Jeg gikk veldig bra i bakken, men stivnet selv av å prøve å ødelegge for de andre. Jeg kunne tenkt meg litt andre forhold og tror da at jeg ville fått større luke, sa Bjørgen til NRK.

– Modig forsøk

Sportssjef Åge Skinstad gledet seg likevel over bronsen.

– Marit måtte prøve å gå ifra og få luft ned til de andre i den siste bakken, og få dem stive. Da ville hun hatt større sjanse i letterrenget. Jeg synes det var et modig forsøk av Marit, sa Skinstad til NRK.

Norge kjempet hele tiden i teten, og på tredje siste etappe dro Bjørgen til i siste motbakke og førte Norge i ledelsen. Men det kostet i det lange løp.

Uhrenholdt Jacobsen fulgte opp med en sterk etappe, og da lå veien til gull åpen for Bjørgen. VM-dronningen fra 2005 holdt unna gjennom store deler av siste etappe, men like før oppløpet tok kreftene slutt og gulldrømmen ble knust.

På det finske gullaget gikk Riitta Liisa Roponen og Virpi Kuitunen. Evi Sachenbacher Stehle og Claudia Künzel-Nystad tok sølv for Tyskland.


Personvernpolicy