Finnmarkinger slåss fortsatt mest

Finnmark topper fremdeles voldsstatistikken i Norge. Politiet i Øst-Finnmark iverksetter tiltak for å få bukt med volden i landsdelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem verste fylkene når det gjelder voldskriminalitet

Finnmark: 9,3
Oslo: 8,2
Aust-Agder: 7,2
Helgeland: 6,7
Telemark: 7,1

Oppland og Sogn- og Fjordane har færrest anmeldelser i Norge (begge har 3,7).

Tallene viser antall anmeldte tilfeller per 1000 innbyggere. Kilde: Statistisk sentralbyrå.

Politimester i Vest-Finnmark Arild Aaserød er ikke fornøyd med voldstallene for Finnmark. Her er han under en Natur og Ungdom-demonstrasjon mot snøhvitutbyggingen i sommer. Foto: Erlend Aas / SCANPIXPolitimester i Vest-Finnmark Arild Aaserød er ikke fornøyd med voldstallene for Finnmark. Her er han under en Natur og Ungdom-demonstrasjon mot snøhvitutbyggingen i sommer. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Onsdag la Statistisk sentralbyrå frem kriminalstatistikken for 2006. Også i år skiller Finnmark og Oslo seg ut som de farligste stedene å befinne seg når det gjelder faren for å bli utsatt for vold. I Finnmark ble det registert 9,2 voldslovbrudd per 1000 innbyggere i fjor.

Så alvorlig er voldsproblemet at Øst-Finnmark politidistrikt har bestemt å iverksette tiltak for å få ned antallet voldstilfeller. Ellen Katrine Hætta, leder for retts- og påtaleavdelingen, sier til ABC Nyheter et de holder på med et kartleggingsprosjekt der de har analysert hver enkelt voldssak fra 2003 til 2006.

- Vi har sett på hvem voldsmannen er, når han utøver vold, kort sagt ønsker vi å finne ut mest mulig om sakene. Vi ser jo ikke overraskende at de fleste voldsakene skjer i alkoholrus, og at gjerningspersonene er unge menn i starten av 20-årene

Tanken bak prosjektet er å sette i gang tiltak for å få voldstallene ned. Blant tiltakene politiet vurderer er å være mer til stede når utestedene stenger, i tillegg til at de skal se på hvordan vaktholdet på utestedene fungerer. Hætta ser også for seg at terskelen for å ta inn folk skal bli lavere. Politiet i Øst-Finnmark ser også på alternative straffereaksjoner:

- Det kan enten være å sette opp bøtenivået, eller å idømme betinget fengselsstraff kombinert med et kurs i konflikthåndtering, sier Hætta, som påpeker at tiltak skal være igangsatt innen sommeren.

Bekymret politimester i Vest-Finnmark

ABC Nyheter har ikke lyktes å få representanter for Vest-Finnmark politidisktrikt i tale, men ifølge Finnmark Dagblad var politimesteren i Vest-Finnmark, Arild Aaserød, lite fornøyde med tallene for første halvår i august i fjor. Ifølge politiloggen økte antall grove voldsepisoder i distriktet med hele 19 prosent i årets første seks måneder.

- Hvis denne utviklingen fortsetter er jeg bekymret. Vi må få ned volden. I politidistriktet har vi totalt hatt 30 flere saker med vold så langt i 2006, sa politimesteren til Finnmark Dagblad.

Distriktene peker seg negativt ut

Det er distriktene som viser de mørkeste tallene. Antall voldsepisoder i Porsanger kommune har økt med 106,3 prosent siden i fjor. Noe av årsaken er invasjon av engelske soldater på puben, melder VG.

- Det dreier seg vel om kampen om kvinnfolkene, sa politimester ved Vest-Finnmark politidistrikt Arild Aaserød til VG.

Vet lite om årsakene til volden

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk sier til ABC Nyheter at vi vet lite om hvorfor vold er så utbredt i Finnmark. Foto: Morten Holm / SCANPIX.Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk sier til ABC Nyheter at vi vet lite om hvorfor vold er så utbredt i Finnmark. Foto: Morten Holm / SCANPIX.

Men Reid Stene, gruppeleder for kriminalstatistikk ved Statistisk sentralbyra er ikke uten videre enig med politimester Aaserød.

- Gjennom å se på bosetningsmønster og involverte personer så har vi sett at det er relativt mye vold i Finnmark selv om vi tar bort soldatene. Det ser ut til at volden er lokalt forankret.

Dette støttes til dels av voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk, som tror volden skyldes en kultur som har vært til stede historisk sett - en kultur man ikke har klart å bryte ut av.

Bjørnebekk refererer til en undersøkelse der det ble spekulert i at det har noe med at det er mange havner og havneanløp i Finnmark.

- Det må være noe med kulturen som har «satt seg», som går på at slåsskamper har blitt tolerert. Vi vet ikke årsakene til dette. Det kan være knyttet til stress. Det kan være at de har temperaturer og forhold som fører til stress, som kan kan føre til høynet aggresjon. Vi vet for eksempel at mørketid kan føre til depresjoner, men vanligvis henger ikke depresjoner sammen med vold. Dette er veldig kompliserte ting, sier Bjørnebekk, og presiserer at de ikke vet hvordan det henger sammen.

Personvernpolicy