Prodi trekker seg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias statsminister Romano Prodi har levert inn sin avskjedssøknad. Italias president Giorgio Napolitano har godtatt avskjedssøknaden, melder italienske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det antas at italias statsminister Romano Prodi (t.h.) vil søke sin avskjed, kun ni måneder etter at han ble innsatt som statsminister. Her er han sammen med den afghanske presidenten, Hamid Karzai (Foto: REUTERS / Remo Casilli / Scanpix).Det antas at italias statsminister Romano Prodi (t.h.) vil søke sin avskjed, kun ni måneder etter at han ble innsatt som statsminister. Her er han sammen med den afghanske presidenten, Hamid Karzai (Foto: REUTERS / Remo Casilli / Scanpix).

Prodi innkalte sentrum-venstreregjeringen til krisemøte onsdag kveld. Etter møtet leverte han sin avskjedssøknad til presidenten. Presidenten har godtatt avskjedssøknaden.

Presidenten kommer trolig til å innkalle landets partiledere til et møte torsdag.

Fikk ikke støtte

Regjeringskrisen oppsto etter at et forslag fra regjeringen ikke fikk de nødvendige 160 stemmene i den italienske nasjonalforsamlingens førstekammer Senatet.

Utenriksminister Massimo d'Alema antydet at regjeringen kunne komme til å gå av hvis lovforslaget, der regjeringen ber om støtte til sin utenrikspolitikk, ble avvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Trekk dere, trekk dere, ropte opposisjonspolitikere etter at opptellingen viste at bare 158 senatorer hadde stemt for forslaget, to færre enn nødvendig for at det skulle bli vedtatt.

- Regjeringen har falt

Men siden det ikke dreide seg om noen tillitserklæring, er regjeringen ikke forpliktet til å gå av. Det hindret likevel ikke opposisjonen i å fremme sitt krav.

- Det finnes ikke lenger noe flertall. Det finnes ikke lenger noen Prodi-regjering. Prodi-regjeringen har falt i dette kammeret, sa Renato Schifani, som er opposisjonspartiet Forza Italias leder i Senatet, tidligere onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte venstreorienterte politikere som ellers støtter Prodi-regjeringen, er utilfreds med Italias militære nærvær i Afghanistan og planene om utvidelse av en amerikansk militærbase i Italia. De kan ha stemt mot onsdagens forslag om støtte til regjeringens utenrikspolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krangler

Italienerne har utplassert rundt 1.900 soldater i Afghanistan. Utenriksminister d'Alema forsvarte onsdag både denne utplasseringen og planene om å bygge ut den amerikanske basen i de nordlige delene av Italia.

Onsdagens nederlag i Senatet var det alvorligste for Prodis ni måneder gamle koalisjonsregjering, som er dypt splittet i en rekke saker. I tillegg til utenrikspolitikken, krangler koalisjonspartiene blant annet om hvordan budsjettet skal se ut og om et lovforslag om rettslig anerkjennelse av homofile par og par som ikke er gift. (©NTB)