Blair kunngjør tilbaketrekking fra Irak

Storbritannias statsminister Tony Blair legger onsdag fram en tidsplan for tilbaketrekking av tusenvis av soldater fra Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Tony Blair kommer onsdag til å legge fram en tidsplan for tilbaketrekking av britiske soldater fra Irak.Statsminister Tony Blair kommer onsdag til å legge fram en tidsplan for tilbaketrekking av britiske soldater fra Irak.

London (NTB-AP-AFP): Tony Blair kommer til å legge fram tidsplanen under den ukentlige spørretimen i Underhuset, melder britiske medier.

Rundt 1.500 soldater vil bli trukket ut av Sør-Irak om noen uker, mens 1.500 andre vil ha reist hjem innen utgangen av året, ifølge BBC og The Sun. Mens avisa The Guardian skriver at rundt 1.000 soldater vil bli sendt hjem til sommeren. Avisa skriver videre at antall soldater vil reduseres gradvis, til det i slutten av 2008 kun er noen få instruktører igjen.

Ny rolle
Ifølge anonyme kilder kommer de britiske soldatene fortsatt til å ta del i militæroperasjoner i Sør-Irak, men deres rolle vil gå fra å lede operasjonene til en mer støttende funksjon.

Også avisa The Daily Mail rapporterer at tilbaketrekkingen kommer til å starte til sommeren, ikke i april slik andre medier melder.

Ifølge BBC har en kunngjøring fra Blair om tilbaketrekking vært ventet.

Rundt 7.100 britiske soldater er i dag utplassert i Irak, de fleste av dem rundt byen Basra i sør. Storbritannia har den nest største internasjonale styrken i Irak etter USA. 132 britiske soldater er til nå blitt drept under Irak-krigen.
Informerte Bush

Statsministerens kontor nektet tirsdag kveld å kommentere rapportene.

– Statsministeren har sagt at han vil informere Parlamentet først om denne saken, og det er riktig at han gjør det slik, sier en talsmann for Blair.

Men talsmann for Det hvite hus, Gordon Johndroe, sier Blair tirsdag ringte USAs president George W. Bush og fortalte om planene om tilbaketrekking av soldater.

Storbritannia har vært USAs nærmeste allierte i krigen i Irak, og nyheten om Blairs beslutning kommer på et delikat tidspunkt for president George W. Bush.

Presidenten møter kraftig motstand på hjemmebane mot planene om å sende ytterligere 21.500 soldater til Irak.

Suksess
Men ifølge Johndroe er Blairs beslutning et tegn på suksess med å stabilisere Irak.
– Presidenten er takknemlig for de britiske soldatenes støtte. Vi er fornøyd med at forholdene i Basra er forbedret tilstrekkelig til at de kan overføre mer av kontrollen til irakerne.

– USA har det samme målet om å overlate ansvaret til de irakiske sikkerhetsstyrkene og å redusere antall amerikanske soldater, sier Johndroe videre. (©NTB)


Personvernpolicy