Frykt for krasjlanding for kriserammede Airbus

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kriserammede Airbus-konsernet kan bli splittet opp. Tyskland vurderer å trekke seg ut av det europeiske samarbeidet om bygging av passasjerfly, skriver The Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ansatte på vei inn til Airbus-fabrikken i den tyske byen Varel tirsdag. Tyskland vurderer nå å trekke seg ut av Airbus etter krangel om nedbemanning i konsernet. (Foto: Christian Charisius/Reuters/SCANPIX)Ansatte på vei inn til Airbus-fabrikken i den tyske byen Varel tirsdag. Tyskland vurderer nå å trekke seg ut av Airbus etter krangel om nedbemanning i konsernet. (Foto: Christian Charisius/Reuters/SCANPIX)

London (NTB): Hele samarbeidets framtid står på spill fordi fransk-tyske samtaler om nedbemanning har slått feil. Planer om en omstrukturering av selskapet skulle vært lagt fram på et møte tirsdag, men dette møtet ble utsatt på grunn av en bitter fransk-tysk krangel.

- Etter det The Times forstår, hersker det enorm utilfredshet på tysk side av EADS, det europeiske selskapet som eier Airbus. Ifølge kilder med nær kontakt til selskapet vurderer tyskerne om selskapet bør oppløses, het det på den britiske avisens nettsider tirsdag.

Spenning

De fransk-tyske spenningene er så sterke at de nå blir tatt opp på høyeste politiske nivå, skriver Financial Times. Airbus-krisen blir tema på toppmøtet mellom Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Jacques Chirac fredag, og en talsmann for den tyske regjeringen sa tirsdag at det foreløpig ikke er fattet noen beslutning om nedbemanning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Meldinger om størrelsen på og fordelingen av kutt i antall ansatte bygger på rene spekulasjoner, framholdt talsmannen Thomas Steg.

Krisen ble virkelig alvorlig søndag, da aksjeeiere nektet å støtte planen om kostnadskutt og omstrukturering som Louis Gallois, som er sjef for Airbus og samtidig en av toppsjefene i eierselskapet EADS, hadde lagt fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes statsminister Dominique de Villepin bekreftet tirsdag at EADS skal kutte tallet på ansatte i Airbus-produksjonen med 10.000. Konsernet har fått store økonomiske problemer på grunn av forsinkelsene i leveringen av den nye «superjumboen» A380.

Fordeling

- Dette er en sak som må drøftes på høyeste politiske plan, bekrefter Frankrikes statsminister Dominique de Villepin overfor kringkastingsselskapet RTL. Villepin understreket at tapet av arbeidsplasser hos Airbus, som i dag har mer enn 55.000 ansatte, må fordeles rettferdig mellom Tyskland og Frankrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av den franske presidentkandidaten Nicolas Sarkozys nære medarbeidere sa tirsdag at politikerne bør blande seg minst mulig inn i tautrekkingen om Airbus' framtid.

- Nasjonal rivalisering bør ikke få sette et storstilt europeisk samarbeid i fare, framholdt François Villon.

Ifølge avisen Bild-Zeitung vil EADS selge to tyske fabrikker som lager deler til Airbus fly. Fabrikkene ligger i Nordenham og Varel i delstaten Niedersachsen og har til sammen 3.500 ansatte. ©NTB)